Overtuigd actief beleggen

22 april 2015

overtuigd actief beleggen1.jpgBeleggers bediscusseren al jaren de voor- en nadelen van actief beheer versus passief beheer van beleggingsfondsen. Voorstanders van actief zweren bij fondsbeheerders die zelf onderzoek doen naar bedrijven en marktomstandigheden en op basis van eigen strategie en inzicht beleidskeuzes maken. Fans van passieve fondsen zijn vooral te spreken over de lage kosten van de zogenoemde indextrackers, fondsen die een index volgen. NN Investment Partners, waar FitVermogen deel van uitmaakt, is een vermogensbeheerder die sterk gelooft in de voordelen van actief beheer. Maar wat houdt dat precies in?

Bij NN Investment Partners houden de fondsmanagers doorlopend de marktontwikkelingen in de gaten en zoeken naar goede beleggingskansen. Het beheer is onderverdeeld in gespecialiseerde ‘investment boutiques’ per beleggingscategorie (aandelen, obligaties, multi asset). De boutiques hebben ieder een eigen beleggingsproces en strategieën, maar kunnen ook gebruik maken van de kennis, kunde en schaalvoordelen van een grote organisatie. Risicobeheer speelt een belangrijke rol in alle beleggingsbeslissingen.
Volgens Jeroen Bos , Hoofd Gespecialiseerde Aandelen van NN Investment Partners, biedt actief beheer een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van passieve indextrackers:

  • Kans op het verslaan van de index of een andere vergelijkingsmaatstaf. Het rendement van een passief fonds ligt namelijk altijd lager dan de index.
  • Investeren in bedrijven die het goed gaan doen, in plaats van bedrijven die het al goed hebben gedaan.
  • Investeren in aantrekkelijk geprijsde aandelen: passief fonds koopt automatisch ook (te) dure aandelen.
  • Integratie van duurzaamheidsfactoren in het beleggingsproces. Daarmee vang je twee vliegen in een klap: steun aan verantwoordelijke bedrijven, wat tegelijkertijd goed uitpakt voor de verhouding risico/rendement van de belegging.

Bos legt uit: ,,Actieve fondsmanagers proberen het beter te doen dan een specifieke vergelijkingsmaatstaf. Als het fonds wordt beheerd door een sterk team, bestaand uit hoog gekwalificeerde professionals met een sterke beleggingsstrategie, zoals bij NN Investment Partners, is de kans groot dat dit lukt. De beheerders kunnen snel inspelen op kansen en risico’s afdekken.’’

Het rendement op een passief fonds ligt volgens Bos per definitie lager dan de zogenoemde ‘benchmark’, de vergelijkingsmaatstaf, omdat er aan het passieve fonds ook kosten verbonden zijn. ,,Deze kosten leiden automatisch tot een ‘underperfermance’ ten opzichte van de benchmark. ‘’

In actief management houden fondsbeheerders ook rekening met de waardering van een aandeel, dat wil zeggen met de prijs die voor een aandeel wordt betaald. De fondsmanager kan hier een duidelijk verschil maken en de aantrekkelijk geprijsde aandelen eruit pikken. Een passief fonds maakt geen onderscheid tussen dure en goedkope aandelen en koopt automatisch dus ook alle (te) dure aandelen.

Het inspelen op kansen is ook een belangrijk thema bij actief beheer. Fondsmanagers doen onderzoek naar bedrijven en kunnen investeren in bedrijven die ‘nu’ relatief goedkoop zijn maar goede groeikansen hebben. ,,Een passief fonds dat de index volgt, investeert per definitie in bedrijven die al hard zijn gegroeid en waarvan de koers al omhoog is gegaan. Je investeert dan in feite het meest in de winnaars van gisteren’’, aldus Bos.

Tenslotte integreert NN Investment Partners duurzaamheidsfactoren in haar volledige beleggingsbeleid. Dat houdt in dat bedrijven worden geselcteerd die binnen hun sector goed scoren op het gebied van milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur.
Onderzoek wijst uit dat bedrijven die duurzaamheidscriteria goed toepassen, op den duur ook beter presteren dan ondernemingen die dat niet doen. Duurzaamheid en rendement gaan dan ook veelal hand in hand.
Bij de meeste passieve passieve beleggingsfondsen investeert je via de index ook in niet-duurzame bedrijven, die je eigenlijk liever zou weren uit de portefeuille.

Voorstanders van passief beleggen wijzen op de hogere kosten van actief beheer. Het kostenverschil is echter vaak minder groot dan geregeld wordt aangenomen, zeker sinds begin 2014 de zogenoemde distributievergoeding is afgeschaft. Dat was een vergoeding die fondsbeheerders uit hun eigen managementvergoeding – afkomstig uit belegd vermogen betaalden aan hun distributeurs. Daarbij is een actief fonds, mits geleid door sterke fondsbeheerders met een duidelijke strategie, beter in staat om kansen te identificeren en risico’s te beperken. Over een langere periode kan zich dit uitbetalen en leiden tot een hoger eindbedrag voor uw beleggingen.

Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NNIP Asset Management B.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group dan wel de ING Groep, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

back to overview

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Security  |  Privacy statement  |  Legal information  |  Contact