De tijd raakt op voor Griekenland
Nu de Griekse regering bijna geen geld meer heeft, nadert de crisis een breekpunt. Als er geen overeenstemming wordt bereikt, zal de resterende 7 miljard euro van het lopende steunprogramma aan Griekenland niet worden uitbetaald. Dan is het erg waarschijnlijk dat Griekenland aan het einde van deze maand niet kan voldoen aan zijn betalingsverplichtingen richting het Internationaal Monetair Fonds.
Zeven vragen over de Griekse crisis en de visie van FitVermogen/NN Investment Partners.
-
Hoe is het zover gekomen?
Dit is al het derde bedrijf in het Griekse drama. De aanpak van de crisis door de landen in de eurozone verliep in drie verschillende fasen. In de eerste fase lag de focus op het verlagen van de begrotingstekorten. Dat bleek contraproductief te zijn en de Griekse schulden als percentage van het bruto binnenland product liepen daardoor nog verder op.
In de tweede fase hoefde het land geen verdere bezuinigingen door te voeren als de economie verslechterde. Daarnaast zette de eurozone stappen om verspreiding van de Griekse problemen naar andere landen te voorkomen.
In de derde fase werd de eis van begrotingsdiscipline gekoppeld aan de bereidheid van Griekenland om structurele hervormingen door te voeren. -
Wat is de situatie op dit moment?
De Brussel Groep (de voormalige trojka die bestaat uit de vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank, het IMF en de EU) heeft Griekenland een eindvoorstel voorgelegd. Op deze manier vormen de Europese schuldeisers en het IMF een gezamenlijk front. Het eindvoorstel is ook bedoeld om Griekenland te dwingen een beslissing te nemen en niet langer te gokken op uitstel. Het voorstel geeft de ECB ook de nodige politieke rugdekking om de noodsteun aan Griekse banken eventueel te beperken als Griekenland het voorstel niet accepteert.
Op het moment van schrijven wijzen de Grieken het eindvoorstel nog altijd af en moet er in de laatste week van juni nog overleg worden gepleegd. -
Verwachten jullie dat Griekenland inbindt?
De Grieken hadden waarschijnlijk extra bezuinigingen kunnen vermijden als ze bereid waren geweest om te hervormen. Maar helaas heeft de Griekse regering deze kans niet benut.
Nu staat het ‘breekpunt’ voor de deur, waarbij het kassaldo gedaald is tot nul en de overheid ook geen creatieve maatregelen meer kan nemen om het saldo aan te vullen.
Als er voor eind juni geen overeenstemming is met de eurolanden, zal Griekenland de afgesproken aflossingen aan het IMF niet kunnen betalen en is een zogenoemde ‘default’ bijna onvermijdelijk. -
Wat gebeurt er als Griekenland toch overeenstemming bereikt met de schuldeisers?
Als er een overeenkomst wordt gesloten, zal het nog enige tijd duren voordat de resterende gelden uit het steunprogramma kunnen worden uitbetaald. De parlementen van Griekenland en enkele andere landen zullen eerst met de vrijgave moeten instemmen. De ECB zal waarschijnlijk bereid zijn de periode te overbruggen. -
En wat gebeurt er als er geen overeenstemming komt?
Griekenland zal dan niet aan zijn verplichtingen aan het IMF kunnen voldoen. De Griekse regering zal daarnaast ook beperkingen moeten opleggen aan het kapitaal dat het land uit gaat. De ECB zal dan waarschijnlijk een limiet instellen aan de steun aan Griekse banken. Deze ontwikkeling betekent nog niet dat Griekenland definitief uit de euro stapt, een zogenoemde ‘Grexit’. Maar die komt dan wel een stap dichterbij.
Overigens heeft het IMF, nadat een betaling is gemist, een maand de tijd om een land failliet te verklaren. Intussen hebben alle partijen nog ruimte om bij zinnen te komen en alsnog een compromis te sluiten. Het proces van een ‘Grexit’ is langgerekt en wordt pas bijna onomkeerbaar als Griekenland een eigen (overgangs)munt heeft ingevoerd. -
Hoe groot is het besmettingsrisico voor andere landen in Zuid-Europa als Griekenland in gebreke blijft of zelfs de eurozone verlaat?
Wij denken dat de politieke solidariteit in de rest van de eurozone nog steeds zo sterk is, dat de ‘kernlanden’ zeker bereid zijn de overige landen aan de rand van de eurozone te ondersteunen als dat nodig is. Hulp kan bijvoorbeeld worden geboden door de ECB die meer staatsleningen uit deze landen gaat aankopen, of een versnelde invoering van de bankenunie. Om de markten te kalmeren, zullen politici wel duidelijk moeten uitspreken dat zij bereid zijn steun te bieden.
Desalniettemin is een zekere mate van extra beweeglijkheid op de markten vermoedelijk niet te vermijden als het Griekse drama verder escaleert. Maar de turbulentie zal waarschijnlijk niet het niveau bereiken van de jaren 2010-2012. -
Hoe wil FitVermogen/NN Investment Partners zijn portefeuilles beschermen tegen de risico’s die samenhangen met Griekenland?
De crisis rond Griekenland vergroot de neerwaartse risico’s op de beurzen. Wij maken ons weinig zorgen over de vooruitzichten voor de lange termijn, omdat zowel de beleidsmiddelen als de politieke bereidheid om ‘besmetting’ in andere landen te voorkomen, veel omvangrijker zijn dan in eerdere jaren.
Maar wij vinden wel dat de markten iets te zorgeloos zijn geweest over de kortetermijnrisico’s. Volgens ons is een zekere matiging bij het nemen van risico’s op dit moment gerechtvaardigd, maar niet een aanpassing van onze algemene risicobereidheid.
Eind mei hebben wij onze zogeheten ‘overwogen’ positie in aandelen teruggebracht van ‘middelgroot’ naar ‘klein. Dat betekent dat wij onze, nog steeds positieve, visie op aandelen licht hebben gematigd. De visie op staatsobligaties is iets minder negatief geworden.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.