De gevolgen van het Griekse ‘Nee’
Het Griekse ‘Nee’ in het referendum over verdere bezuinigingen vergroot de kans op een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Maar of het land echt de Europese munt vaarwel zegt is onzeker. De reactie van de eurolanden op het referendum en de weg die de Europese Centrale Bank bewandelt bepalen de komende tijd de uitkomst voor Griekenland, de eurozone en de markten. Dat zegt strateeg Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment Partners. In zijn Multi Asset Fondsen heeft FitVermogen/NN Investment Partners de risico’s verder afgebouwd naar een neutrale positie.
De stand van zaken in het kort:
- Het vertrouwen van eurolanden in Griekenland is tot een verder dieptepunt gedaald
- Het zal erg moeilijk worden om een nieuw akkoord te bereiken
- Mate van flexibiliteit van eurolanden is nog onduidelijk
- De ECB zal ‘besmetting’ van andere Zuid-Europese landen beperken
- NN IP bouwt risico’s verder af tot een neutrale positie
- Bij een verdere verslechtering van de situatie kan de positionering defensiever worden. Als er meer duidelijkheid komt over de toekomst, zou het risico juist weer kunnen worden vergroot
Wilt u meer lezen? Hieronder vindt u 5 vragen en antwoorden over de huidige situatie.
1. Wat is de positie van de andere eurolanden?
Al voor de volksraadpleging was het vertrouwen in Griekenland van de Europese partners en geldschieters tot een dieptepunt gedaald. Maandenlange onderhandelingen hadden nog geen akkoord opgeleverd en de zeer onverwachte aankondiging van het referendum, eind juni, lokte bij beleidsmakers in de eurozone bittere reacties uit.
Er lijkt steeds minder vertrouwen te zijn dat Griekenland, in ieder geval met de huidige regering, bereid is om zich te houden aan gemeenschappelijke Europese regels. Daardoor is ook de bereidheid van andere eurolanden om hun zwakste familielid opnieuw te helpen sterk afgenomen. De kans dat de eurolanden toch flexibiliteit tonen is nog wel aanwezig.
2. Wat kunnen de Grieken verwachten?
De Griekse premier Alexis Tsipras beloofde de bevolking na een nee-stem met een beter akkoord met de geldschieters thuis te komen. Hij denkt dat de grote overwinning van het nee-kamp zijn onderhandelingspositie goed heeft gedaan. Maar dit is zeker niet de visie van de geldschieters. Het referendum heeft het idee dat Griekenland zijn eigen regels maakt, alleen maar versterkt en het vertrouwen verder ondermijnd. Het zal dan ook moeilijk zijn om een nieuw akkoord te bereiken.
In Griekenland nemen de problemen naar verwachting met de dag toe. Het is onduidelijk wanneer de banken weer open gaan en welke maatregelen er zullen worden genomen om een totale instorting van het banksysteem te voorkomen.
3. Welke rol speelt de Europese Centrale Bank (ECB)?
De ECB verstrekt hulp aan Griekse banken. De ECB besloot vorige week de hulp intact te laten, maar niet te verhogen. Hoe lang deze noodhulp nog kan doorlopen en welke hulpmaatregelen de centrale bank nog eventueel zal nemen om de Griekse financiële sector op de been te houden, bepalen voor een belangrijk deel het verdere verloop van de crisis in het land.
Het sentiment op de financiële markten is ook sterk afhankelijk van de maatregelen die de ECB neemt om ‘besmetting’ van andere Zuid-Europese landen te voorkomen. De rentes op de staatsleningen van onder andere Spanje en Portugal liepen maandag licht op.
4. Wat gaat er de komende dagen gebeuren?
De ECB komt maandag bijeen om de situatie te bespreken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel praat maandag met de Franse president François Hollande in Parijs over Griekenland. Dinsdag is een extra Eurotop ingelast.
5. Wat is de positie van FitVermogen / NN Investment Partners
NN IP denkt dat een daling van bepaalde beleggingscategorieën, zoals Europese aandelen, aandelen en obligaties van zuidelijke Europese landen en de euro, niet valt uit te sluiten in de komende dagen. De kans op het verder verbrokkelen van de eurozone is echter heel erg klein.
NN Investment Partners bouwt de risico’s in zijn Multi Asset fondsen af tot een neutrale positie. Dat betekent dat de meer risicovolle categorieën beleggingen op gelijk niveau met de veiligere beleggingscategorieën worden gebracht. Bij een verdere verslechtering van de situatie kan de positionering nog defensiever worden gemaakt. Als er meer duidelijkheid komt over de toekomst van Griekenland, zouden de posities juist weer wat offensiever kunnen worden.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.