Sparen of Beleggen?
Wilt u geld opzij zetten en twijfelt u wat de beste keus is? FitVermogen zet voor u de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
-
Waarom vermogen opbouwen?
Het is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden om geld opzij te leggen voor later.
Dat komt onder meer doordat de overheid veranderingen heeft doorgevoerd in het pensioenstelsel, in de zorg en op de woningmarkt. Zo is de pensioenleeftijd verhoogd en is het pensioen dat u via uw werkgever opbouwt minder zeker geworden. Ook is de hoogte en duur van de hypotheekrenteaftrek aangepast. Daarnaast lopen de zorgkosten voor veel mensen op. Vermogen opbouwen leidt tot meer financiële zekerheid. -
Wanneer moet ik beginnen met vermogen opbouwen?
Het antwoord op deze vraag is simpel: zo vroeg mogelijk. Om geld te laten groeien, is het rente-op-rente of het rendement-op-rendement effect belangrijk. Met beleggen is het een misverstand te denken dat u zou moeten wachten totdat u een hoge eerste inleg bij elkaar hebt gespaard. De uitkomst van vermogensopbouw wordt voor een belangrijk deel bepaald door het rendement en minder door het oorspronkelijke bedrag dat u inlegt. De looptijd is daarbij ook van groot belang. Periodiek beleggen met een relatief klein bedrag kan al vruchten afwerpen.
Ook bij sparen geldt dat alle beetjes helpen. -
Waarom sparen?
Sparen biedt over het algemeen zekerheid. U kunt uw inleg normaliter niet verliezen. Wel kunnen inflatie en belastingen uw spaargeld ieder jaar uithollen, vooral als de spaarrente laag is.
De rente is de afgelopen tijd sterk gedaald. Op een ‘gewone’ spaarrekening ligt de rente nu bij veel grote banken in Nederland ruim onder de 1 procent.
Als u meer dan 21.330 euro op uw spaarrekening hebt staan, moet u over het bedrag daarboven 1,2% belasting betalen. Dat is de vermogensrendementsheffing.
Daarnaast speelt inflatie ook een rol. Inflatie, of geldontwaarding, houdt in dat u met een bepaald bedrag op dit moment meer kan kopen dan over een aantal jaar. Geld wordt minder waard. De inflatie in Nederland is nu laag (rond de 1% - bron CBS). Omdat een beperkte geldontwaarding goed is voor de economie, streeft de Europese Centrale Bank naar een inflatie van 2%. Als dit streefcijfer wordt gehaald, betekent dat u op uw spaargeld een rendement van minimaal 3,2% (1,2% vermogensrendementsheffing + 2% inflatie) moet halen om uw vermogen niet te laten slinken. -
Waarom beleggen?
Beleggen biedt uitzicht op een hoger rendement. Historisch gezien heeft beleggen over een langere tijd, bijvoorbeeld gedurende minimaal 10 jaar, vrijwel altijd meer rendement opgeleverd dan sparen (bron: Ortec Finance Research 2013). Belangrijk daarbij is echter dat de beleggingen goed zijn gespreid.
Beleggen brengt ook risico’s met zich mee: u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Dat risico is vooral groot als u voor kortere tijd belegt. Als bijvoorbeeld na een jaar beleggen de koersen tijdelijk terugvallen en u wilt uw beleggingen juist op dat moment verkopen, dan zou u verlies kunnen schrijven. Maar als u uw beleggingen niet hoeft te verkopen, kunt u rustig wachten totdat de markt weer aantrekt.
Het is daarom van groot belang om goed te kijken naar de tijd dat u van plan bent te beleggen. Ook een goede spreiding over verschillende beleggingscategorieën is belangrijk om risico’s te beperken. Een goed gespreid mixfonds, zoals een van de Gemaksfondsen van FitVermogen, is dan een handig hulpmiddel.
Ook voor beleggen geldt dat over de waarde van de beleggingen vermogensrendementsheffing verschuldigd is. -
Sparen of Beleggen?
Als u belegt, maakt u op langere termijn kans op een hoger rendement dan als u alleen spaart. Maar voor onverwachte uitgaven op de korte of middellange termijn, is het ook verstandig om spaargeld achter de hand te hebben. Een combinatie van sparen en beleggen is daarom ook een goede optie.
De verhouding tussen spaargeld en beleggingen is vaak afhankelijk van uw verwachting wat betreft uw uitgaven en uw risicobereidheid.
Daarbij speelt zeker ook een rol wat voor soort beleggingen u kiest. Een sterk gespreid en voorzichtig gepositioneerd beleggingsfonds, zoals bijvoorbeeld een van de voorzichtige Gemaksfondsen van FitVermogen, geeft lagere risico’s dan avontuurlijke fondsen die beleggen in risicovollere beleggingscategorieën.
Meer weten? Hier vindt u meer informatie over sparen of beleggen en kunt u onder meer testen wat voor soort belegger u bent.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.