China baart nog steeds veel zorgen
China maakte deze week een beter dan verwacht cijfer over de groei van de economie in het derde kwartaal bekend. Toch zijn de economie en de situatie op de Chinese beurzen nog steeds reden tot zorg. ,,De oorzaken van de crisis zijn niet weg, maar de situatie lijkt nu wel iets rustiger’’, zegt specialist opkomende markten Maarten Jan Bakkum van NN Investment Partners.
Afgelopen zomer was China volop in het nieuws: in juni klapten de Chinese beurzen in elkaar en in augustus werd de wereld opgeschrikt door de beslissing van de Chinese autoriteiten om de waarde van de Chinese munt te verlagen. Dit had wereldwijd hevige koersreacties tot gevolg.
Maandag werd bekend dat de economie in het derde kwartaal van 2015 met 6,9 procent was gegroeid. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de kwartaalgroei onder de 7 procent uitkomt, maar economen hadden gerekend op een nog iets sterkere terugval. Hoewel het cijfer dus licht beter is dan verwacht, zijn de zorgen over de groeikracht van China niet weggenomen. Wel lijken de Chinese beurzen nu in rustiger vaarwater te zijn.
Nieuwe zeepbellen in de maak
Een van de belangrijkste problemen waar China mee kampt is de wildgroei aan kredieten. Veel beleggingen voor de beurscrash waren ook met geleend geld gefinancierd. De opmars van de beurzen in de periode vóór juni werd echter niet gesteund door economische factoren: er was juist sprake van minder groei. Een recept voor een zeepbel die in juni uiteensprong.
Dit probleem heeft Peking niet opgelost. ,,Er zijn geen tekenen dat de autoriteiten de kredietgroei hebben aangepakt’’, vertelt Bakkum. ,,De beurs heeft nu wel een correctie achter de rug, maar nu lijken zich nieuwe zeepbellen te ontwikkelen op de vastgoed- en obligatiemarkt. Dit alles wordt niet ondersteund door een sterkere economie: de groei en de export zwakken verder af en ook de import laat al maanden forse dalingen zien.’’
Geld stroomt weg
Bovendien vloeit er steeds meer geld uit China (en andere opkomende landen) naar andere gebieden. Deze kapitaaluitstroom zou sterker kunnen worden als de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rente verhoogt. De ‘Fed’ heeft in september nog de moeilijke economische situatie in onder meer China aangehaald als reden om de renteverhoging niet door te voeren. Maar daar kan in de komende maanden verandering in komen. Als de rente wordt verhoogd, wordt het aantrekkelijker om kapitaal in de VS aan te houden. Daardoor zouden de kapitaalstromen uit China groter kunnen worden.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.