‘Nederlanders doen niks aan te laag pensioen’
Een op de drie Nederlanders krijgt later minder pensioen dan hij of zij denkt nodig te hebben. Voor zover mensen überhaupt inzicht hebben in hun pensioeninkomen, is de psychologische drempel om iets aan de situatie te doen te hoog om in actie te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Zelfs wanneer de waarde van de eigen woning wordt meegenomen in de berekening, heeft bijna een kwart van de Nederlanders een tekort ten opzichte van de ‘beoogde bestedingsruimte’. Met dit begrip bedoelt de AFM het bedrag waarmee consumenten tevreden zeggen te zijn als ze met pensioen gaan.
Nu even niet
Nederlanders weten wel dat pensioen belangrijk is, maar weigeren zich er in te verdiepen, aldus het onderzoek. Hoe komt dat?
- Mensen hebben geen zin om te denken aan het moment dat ze oud zijn en niet meer werken.
- Mensen leven in het heden: ‘ik weet dat het belangrijk is en ik ga er naar kijken, maar nu moet ik nog even boodschappen doen’, is de veelgehoorde smoes.
- De meesten vinden het onderwerp te ingewikkeld en weten niet welke stappen ze moeten nemen.
Onverstandig vindt de AFM: om teleurstellingen later te voorkomen, moet er nu actie worden ondernomen. Als iemand eenmaal met pensioen is, zijn er weinig aanpassingsmogelijkheden over, waarschuwt de toezichthouder.
Barrières wegnemen
De AFM doet een aantal aanbevelingen om de psychologische barrières weg te nemen om met het pensioen aan de slag te gaan. Zo zouden mensen onder meer periodiek actief moeten worden gestimuleerd om hun financiële plaatje bij pensionering in kaart te brengen. Ook zou iedereen met een ‘online tool’ overzicht moeten krijgen van zijn of haar volledige pensioensituatie.
Nu al kunnen Nederlanders op de site mijnpensioenoverzicht.nl een overzicht krijgen van het pensioen dat ze via de werkgever hebben opgebouwd en de AOW die ze krijgen. De site is onlangs vernieuwd en is toegankelijk met een DigiD-code.
Begin alvast met opbouwen
Alvast aan een aanvullend potje voor uw pensioen bouwen? Gebruik de vermogenscalculator van FitVermogen om te zien hoeveel een maandelijkse storting u over 10, 20 of 30 jaar kan opleveren.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.