Waarom worden atleten steeds sneller en sterker?

10 augustus 2016

Waarom_worden_atleten_steeds_sneller_en_sterker_200x200.jpgDe Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn losgebarsten. Sporters én toeschouwers kijken uit naar spectaculaire prestaties en nieuwe records, die vaak daadwerkelijk ook worden neergezet. Mensen worden gemiddeld steeds gezonder en langer, maar is dit ook de belangrijkste reden dat atleten steeds sneller en sterker worden?

Records steeds verbeterd

De enorme verschuiving in sportprestaties is goed te zien bij het marathonrennen. Deed de winnaar van 1904 nog 3 uur en bijna 29 minuten over de Olympische marathon, in 2012 klokte de snelste renner 2 uur en 8 minuten. Dat is ruim 1 uur en 20 minuten sneller dan 108 jaar geleden.

Ook op kleinere afstanden zijn de verschillen zichtbaar. Het wereldrecord atletiek op de 100 meter sprint is in de afgelopen 100 jaar gedaald van 10,6 seconden (op naam van de Amerikaan Don Lippincott in 1912) tot  9,58 seconden – afgelegd door Usain Bolt in 2009 in Berlijn.  Was Lippincott destijds de snelste man op aarde, nu wordt zijn tijd door duizenden goed getrainde renners behaald. Hetzelfde geldt voor de verschuivende wereldrecords in alle andere sporten. Hoe kan dit?

Maar worden wij ook steeds beter?

Alvast de belangrijkste spoiler: deskundigen denken in doorsnee niet dat ‘de mens’ zelf steeds beter en sneller is geworden. Maar ‘wij’ vinden wel steeds nieuwe dingen uit waarmee de prestaties kunnen worden verbeterd. Dat zijn vooral technologische innovaties – zoals kleding of overloopgootjes langs het zwembad -  maar ook nieuwe inzichten op het gebied van training en voeding.

Daarnaast is, zoals journalist David Epstein in zijn TED Talk uitlegt, ook meer nadruk gekomen op de juiste lichaamsbouw voor bepaalde sporten. Hadden zo’n 50 jaar geleden nog veel sporters min of meer dezelfde atletische bouw, nu worden vaker atleten geselecteerd die de lichamelijke kenmerken hebben die het beste bij hun sport passen: bijvoorbeeld lange benen bij marathonrenners en een relatief lang bovenlichaam bij zwemmers.

Technologie en inzicht

Tot het midden van de jaren zestig werden atletiekwedstrijden gelopen op sintelbanen, een korrelig residu van verbrand steenkool. Sintel ‘liep’ zeker 1,5 procent langzamer dan kunststof, aldus Epstein.  Als je deze berekening toepast op Lippincott en Bolt, of – zoals Epstein doet -op de 10,2 seconden die Jesse Owens in 1936 in Berlijn liep en Bolt, wordt het verschil aanzienlijk kleiner.

Qua inzicht in training is ook veel gewonnen. Veel atleten uit de eerste helft van de 19e eeuw trainden naast hun gewone studie of werk. De meeste Olympische sporters van nu zijn grote delen van het jaar vrijwel fulltime met hun sport bezig. En ook wat betreft de juiste voeding lijkt een grote slag geslagen: de winnaar van de marathon in 1904 werd door zijn coach tijdens het lopen nog opgelapt met rattengif en brandewijn.

Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

back to overview

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Security  |  Privacy statement  |  Legal information  |  Contact