Koopkracht studenten steeds verder achteruit

31 augustus 2016

Vijf_tips_om_van_beleggen_een_succes_te_maken_200x200.jpgHet nieuwe collegejaar is begonnen, maar de financiƫle situatie van veel studenten is weinig rooskleurig. Vooral in 2017 zal de koopkracht van studenten onevenredig hard dalen, zo blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Studenten van wie de ouders niet kunnen bijspringen komen het meest in de problemen, aldus ISO. Vroeg beginnen met het opbouwen van een studiepotje is daarom verstandig.

De afschaffing van de basisbeurs en het collegegeld dat steeds hoger wordt, zijn de belangrijkste redenen dat studenten steeds moeilijker rondkomen. Het wettelijk vastgestelde collegegeld bedroeg in het collegejaar 2011-2012 nog 1713 euro, maar komt in 2017-2018 uit op 2006 euro. Ook de kosten van levensonderhoud en kamerhuur zijn de afgelopen jaren verder gestegen. De basisbeurs, het bedrag dat alle studenten tot vorig studiejaar ontvingen, is afgeschaft.

Universitair studenten hardst getroffen

Het ISO komt tot de conclusie dat studenten aan de universiteit zonder aanvullende beurs er volgend jaar het hardst op achteruit gaan ten opzichte van dit collegejaar: min 1,27%. Een student aan het hbo die een maximale aanvullende beurs ontvangt, is met een koopkrachtdaling van 0,73% nog het beste af. Studenten kunnen een aanvullende beurs ontvangen als hun ouders een relatief laag inkomen hebben (maximaal circa 40.000 euro gezamenlijk). Deze beurs bedraag in 2016-2017 maximaal 383,77 euro per maand. (bereken hier de aanvullende beurs).

Lenen of hulp van ouders

Studenten kunnen nu lenen om hun studie te bekostigen en/of bij hun ouders aankloppen voor ondersteuning. Een uitwonende student heeft al snel ruim 1000 euro per maand nodig om rond te komen, berekende het Nibud onlangs. Weinig ouders die dat zo kunnen ophoesten, vooral als er meer kinderen in een gezin zijn.

Begin met vermogensopbouw

Het is daarom belangrijk om vroeg te beginnen met vermogen opbouwen voor de studie van een kind. Met de huidige lage rente levert sparen relatief weinig op. Als u bereid bent enig risico te lopen en u heeft langer de tijd, dan is beleggen een interessant alternatief. Met een van de Gemaksfondsen van FitVermogen kunt u eenvoudig en zonder veel omkijken een studiepotje opbouwen. Als student zelf beleggen om een eventuele studieschuld af te kunnen lossen? Hier vind je meer informatie.

Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

back to overview

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Security  |  Privacy statement  |  Legal information  |  Contact