De Amerikaanse verkiezingen en uw fondsen
De winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan een periode van onzekerheid op de financiële markten inluiden. Maar de eerste reactie op de beurzen was gematigd. Verscheidene sectoren profiteerden juist van de winst van Trump. Wat speelt rond verschillende beleggingsstrategieën na deze verkiezingsuitslag?
- De Health Care -sector, met name de farmaceutische bedrijven, profiteerden direct na de winst van Trump. Analisten veronderstellen dat Trump, anders dan Clinton, minder nadruk zal leggen op het beteugelen van de prijzen van medicijnen.
- De financiële sector boekte in de dagen na Trumps overwinning eveneens winsten. De aanstaande president zal naar verwachting de financiële bedrijven aan minder regulering onderwerpen.
- Trumps belofte om de Amerikaanse infrastructuur aan te pakken, zou goed nieuws kunnen betekenen voor grondstoffen en daarmee ook voor de veelal opkomende landen die deze grondstoffen produceren.
- Opkomende markten waren de afgelopen maanden de lieveling van beleggers, als gevolg van herstel van de economische groei, aantrekkende grondstofprijzen en een stabiel China. Maar hoe het presidentschap van Trump voor opkomende markten zal uitpakken is onzeker.
- Als Trump protectionistische maatregelen neemt en de VS zich terugtrekt uit handelsakkoorden, zullen landen met sterke handelsbetrekkingen met de VS daar waarschijnlijk schade van ondervinden. Het gaat vooral om Mexico en China.
- Landen die minder afhankelijk zijn van handel met de VS, zouden hun weg naar verdere groei kunnen vervolgen.
- De dollar daalde direct na de winst van Trump in waarde. NN Investement Partners verwacht dat de druk op Amerikaanse munt vooralsnog aanhoudt. Op de middellange termijn zouden een hoger begrotingstekort en dito inflatie juist een opwaarste druk op de dollar kunnen hebben.
- Een duurdere dollar is over het algemeen minder gunstig voor opkomende economieën, het is echter zeer de vraag of en zo ja wanneer de dollar in waarde gaat stijgen.
- In onzekere tijden richten meer beleggers zich op ‘veiligere’ beleggingen zoals obligaties. NN Investment Partners verwacht dan ook dat de obligatierentes de komende tijd verder zullen dalen. Op de middellange termijn zou deze trend kunnen worden gekeerd als het Amerikaanse begrotingstekort stijgt, de inflatie toeneemt en de Federal Reserve zich genoodzaak ziet de rente (verder) te verhogen. Dit zou op den duur juist een daling van de obligatierentes tot gevolg kunnen hebben.
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.