Uw vermogen en de fiscus in 2017
In 2017 gaat de vermogensrendementsheffing op de schop. Kleinere spaarders en beleggers hoeven straks minder belasting te betalen. Rijkere Nederlanders moeten straks juist meer geld aan de fiscus gaan afdragen. Het omslagpunt ligt in 2017 bij ongeveer 285.000 per persoon. Met de lage rente blijft sparen echter ook met een kleiner vermogen niet erg lucratief. Wat betekenen de wijzigingen in de praktijk?
Huidige situatie
In 2016 betaalt iedereen met een vermogen boven de 24.437 euro 30 procent belasting over een fictief rendement van 4 procent. De overheid veronderstelt dus dat spaarders en beleggers 4 procent rendement maken over hun geld. Over dat rendement wordt 30% belasting geheven. Dat betekent in de praktijk een heffing van 1,2% over het vermogen boven het vrijstellingsbedrag.
Nieuwe situatie vanaf 2017
Het bedrag waarover geen belasting wordt geheven, de zogenoemde vrijstelling, gaat naar 25.000 euro per persoon. De heffing van 30 procent over het veronderstelde rendement blijft gehandhaafd. Wel wordt het veronderstelde rendement van 4% vervangen door een ‘gestaffeld’ verondersteld rendement. Onder de 100.000 euro (bedrag inclusief vrijstelling van 25.000 euro) wordt het verondersteld rendement gemiddeld 2,9 procent. Boven de ton wordt dat 4,7 procent en boven de miljoen geldt straks een fictief rendement van 5,5 procent. Bij de berekening wordt ook rekening gehouden met een ‘spaardeel’ en een ‘beleggingsdeel’. De belastingdienst gaat er van uit dat hoe groter het vermogen, hoe meer er wordt belegd en hoe hoger het rendement ook is.
De berekening wordt ingewikkelder, omdat de heffing, net zoals de loonbelasting, via verschillende schijven wordt berekend. In de praktijk komt het er op neer dat mensen met een vermogen tussen de 25.000 euro en circa 285.000 euro minder of evenveel vermogensrendementsheffing gaan betalen. Met een vermogen hoger dan dat bedrag gaat de heffing omhoog. Voor fiscale partners gelden uiteraard hogere bedragen.
U kunt via deze link een eigen berekening maken die past bij uw situatie.
Lage spaarrente of laag rendement kost nog steeds geld
Bij de grootbanken ligt de spaarrente nu op maximaal 0,7%. Voor mensen met een vermogen boven de 25.000 betekent dit dat zij moeten interen op hun spaargeld omdat de vermogensbelasting uitgaat van een rendement van 2,9%. Dat geldt ook voor beleggers die minder dan 2,9% rendement maken.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.