5 valkuilen voor beleggers

9 maart 2017

5 valkuilen voor beleggersBeleggers zijn net mensen. Ook zij vallen geregeld ten prooi aan gedragingen die achteraf misschien niet zo handig of verstandig waren. Zelfs beleggers met ruime financiële kennis en ervaring nemen geregeld minder rationele beslissingen, met slechter resultaat als uitkomst. Dat blijkt uit onderzoek naar gedrag van beleggers, de zogeheten behavioural finance. Wat zijn de 5 grootste valkuilen?

1. Overmoed.

Onderzoek wijst uit dat beleggers hun kennis en vaardigheden structureel verschatten. Overmoed leidt er op den duur toe dat mensen denken de marktbewegingen te kunnen voorspellen. Dit heeft veelal tot gevolg dat er te vaak en/of op het verkeerde moment stukken worden gekocht of verkocht: een kwestie van verkeerde timing dus. Overigens geldt het probleem van zelfoverschatting zeker niet alleen voor beleggers. Zo vindt een ruime meerderheid van de (mannelijke) automobilisten zich een betere bestuurder dan gemiddeld.

2.Vermijden van negatieve informatie.

De meeste mensen, en dus ook de meeste beleggers, hebben de neiging om informatie die niet strookt met de eigen ideeën te negeren. Heeft iemand al een plan of veronderstelling in zijn hoofd, dan zoekt en luistert men eerder naar informatie die dit bevestigt, dan naar argumenten die het idee ontkrachten. Beleggers praten dus liever met iemand die het met hun eens is, dan een open discussie aan te gaan met mogelijk andersdenkenden.

3.Afkeer van verlies.

Een tip van grote namen die vooral handig is voor beleggers in individuele aandelen: gaat het niet goed met een bedrijf? Verkoop het aandeel, neem snel je verlies en richt je aandacht op iets anders. Veel beleggers denken te lang dat het ‘straks wel beter zal gaan’ en hebben (te lang) geen zin om verliesgevende stukken te verkopen. Dit kan leiden tot onnodig verlies. Voor beleggers in fondsen gaat dit minder op; in een fonds zitten veel verschillende aandelen en/of obligaties en een mindere periode van een aandeel of obligatie wordt vaak gecompenseerd door de prestaties van andere stukken.

4.Kuddegedrag.

‘De markt heeft altijd gelijk’, is een veelgehoorde uitspraak. En dat is tot op zekere hoogte ook juist. Zelfs al lijken marktbewegingen soms niet logisch, het is wel de realiteit. Net zoals in andere levenskwesties biedt meegaan met de meute daarom vaak een zekere vorm van ‘veiligheid’. Maar…soms stevent de kudde af op een blinde muur en kan een individu zich juist redden door op tijd de kudde te verlaten.

5. Hebzucht.

Als laatste een van de grootste valkuilen. Beleggers zien hun zeiljacht al in de azuurblauwe wateren liggen en zijn geneigd winst voor alles te zetten. Soms kan dit goed uitpakken, maar vaak levert dit teveel risico op. Belangrijk is om de risico’s én de kosten goed in de gaten te houden: hoe aantrekkelijk de voorgespiegelde rendementen ook zijn, hoge kosten kunnen daar een zware wissel op trekken.
Een goede manier om hebzucht in te tomen is het stellen van een beleggingsdoel: met het geld dat voor de studie van je kinderen is bedoeld of als aanvulling op het pensioen, is het nemen van veel risico een stuk minder aantrekkelijk dan als je alleen maar ‘zo snel mogelijk rijk’ wilt worden.

Disclaimer.
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

back to overview

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Security  |  Privacy statement  |  Legal information  |  Contact