Aflossingsvrije hypotheek als blok aan het been

15 juni 2017

Beleggers ABCHet einde van veel aflossingsvrije hypotheken komt in zicht. Toezichthouder AFM maakt zich zorgen dat een groot aantal huiseigenaren in moeilijkheden komt als zij in een keer een groot bedrag aan de bank moeten terugbetalen. Banken zijn bezig met een inventarisatie van klanten die mogelijk een probleem krijgen. Maar zij zeggen niet alle klanten te kunnen benaderen. Intussen lijken weinig huizenbezitters met ‘aflossingsvrij’ zich zorgen te maken.

In totaal hebben circa 1,1 miljoen huishoudens een hypotheek waarover zij niets of maar een klein deel aflossen, zo stelde het Financieel Dagblad (FD) deze week. Bepaalde groepen lopen de grootste kans om in de problemen te komen als de hypotheektermijn afloopt, bijvoorbeeld mensen die een hypotheek hebben van meer dan 100% van de woningwaarde en dicht bij de einddatum zitten. Maar ook voor woningbezitters die werkloos zijn geworden of met pensioen zijn en een laag inkomen hebben zou het moeilijk kunnen worden om een nieuwe lening te krijgen.

Banken zeggen in het FD niet alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek te kunnen benaderen, maar vinden wel dat zij goed op weg zijn om de probleemgevallen in kaart te brengen. Omdat banken vaak geen toegang hebben tot gegevens over inkomen en pensioenopbouw van klanten, is het voor hen wel moeilijk om een goed beeld te krijgen van welke huizenbezitters mogelijk in de problemen komen.

Hypotheekrenteaftrek beperkt

Bovendien komen er ook andere financiële aspecten om de hoek kijken: hypotheekrente is niet langer dan 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Voor hypotheken die voor 2001 zijn afgesloten, begon deze periode ook in 2001. Dit betekent dat als u in 1994 een hypotheek afsloot, u tot 2031 de rente van de belastingen kunt aftrekken. Daarnaast bepaalt relatief recente wetgeving dat het percentage waartegen de hypotheekrente maximaal mag worden afgetrokken jaarlijks met 0,5 % daalt.

Zorgen?

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft vorig jaar onderzocht hoe woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheel denken over de toekomst. Uit het onderzoek blijkt dat 84% zich in het geheel geen zorgen maakt over het aflossen van hun lening. Ruim 80% denkt die aan het einde van de looptijd zeker of vrijwel zeker af te kunnen lossen, dan wel met een nieuwe lening, dan wel met eigen geld.

Bouw vermogen op om af te lossen

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek en weet u niet zeker of u deze aan het einde van de looptijd kunt afbetalen? Neem dan contact op met uw bank of uw financieel adviseur. Het is in alle gevallen verstandig om zelf vermogen op te bouwen. Afhankelijk van hoeveel tijd u hiervoor nog heeft, kunt u dit bij FitVermogen op verschillende manieren doen. Meer informatie over vermogensopbouw.

Disclaimer.
Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

 

 

 

 

back to overview

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Security  |  Privacy statement  |  Legal information  |  Contact