Wat doen we met de bitcoin?

21 februari 2018

BitcoinBitcoin en andere crypto valuta staan al enige tijd in de belangstelling. De interesse van het grote publiek ontstond door de forse koersstijgingen in 2017. Maar ook nadat de prijs begin februari flink daalde ten opzichte van de piek in december, verschijnen er nog dagelijks berichten over het onderwerp in de krant. NN IP, de fondsbeheerder achter FitVermogen, belegt vooralsnog niet in de bitcoin of in andere virtuele valuta. Hoofd Aandelen Jeroen Bos legt uit.

‘Wij volgen de ontwikkelingen met veel interesse, maar beleggen niet in virtuele valuta. Het is nog te vroeg om virtuele valuta al een belegging te noemen. Dit komt door het speculatieve karakter ervan. Anders dan aandelen of obligaties leveren virtuele valuta’s de belegger geen rente of dividend op. Ook geeft een belegging in virtuele valuta geen recht op een onderliggende waarde, zoals bij een aandeel van een onderneming of een obligatie. Bovendien is het niet duidelijk of virtuele valuta in hun huidige vorm echt iets toevoegen als betaalmiddel.’

Speculeren is niet onze taak

‘De koers van de meeste virtuele valuta wordt op dit moment voornamelijk gedreven door speculatie over de waarde in de toekomst. En dus niet door de waarde-ontwikkeling van bijvoorbeeld een onderliggende onderneming. Wij zien dit dus meer als speculeren dan als beleggen en dat past niet bij onze taak als verantwoorde belegger. Bovendien komen de negatieve duurzaamheidsaspecten van de bitcoin steeds prominenter naar voren.

Transacties met bitcoins en het creëren - minen - van de munt vragen om veel computerkracht. Onderzoek laat zien dat een bitcoin transactie op dit moment evenveel energie kost als een huishouden in twee weken verbruikt. Een probleem dat zeker moet worden opgelost wil het een succesvolle virtuele valuta worden.

Wel profiteren van de opkomst

Dat we niet in bitcoin beleggen betekent trouwens niet dat we als beleggers niet kunnen profiteren van de opkomst van virtuele valuta.We beleggen bijvoorbeeld wel in bedrijven die de infrastructuur leveren die de nieuwe virtuele valuta mogelijk maken. Denk aan leveranciers van halfgeleiders in computerchips die de berekeningen uitvoeren om de virtuele valuta mogelijk te maken.

Ook de innovatieve technologie achter virtuele valuta, de blockchain, is erg interessant. Deze brengt voordelen in mogelijk lagere transactiekosten, transparantie en veiligheid. Deze potentiële voordelen nemen wij dus zeker mee in ons beleggingsbeleid. Tegelijk zijn we alert op de risico’s voor bedrijven die hierdoor hun concurrentiepositie zien verslechteren.’

Disclaimer
Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst noch beleggingsresearch. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

back to overview

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Security  |  Privacy statement  |  Legal information  |  Contact