Coronacrisis: tussen hoop en vrees met forse koersbewegingen

27 maart 2020

DividendDe gevolgen van de coronacrisis zijn groot. Niet alleen onze gezondheid, maar ook de economie staat onder druk. Vanwege de onzekerheid gaan de koersen op de financiële markten sterk op en neer. Dit zal ook nog wel even zo blijven, maar er is ook hoopvol nieuws voor beleggers.

Er gaat geen dag voorbij zonder belangrijk nieuws voor de economie en de financiële markten. Naast de onzekerheid rond de coronacrisis heeft ook de olieprijs een flinke tik gekregen door het mislukken van het overleg tussen de OPEC (olie-exporterende landen) en Rusland. Dit zorgt nog voor extra druk en heeft er indirect toe geleid dat edelmetalen zoals goud en zilver hun status van veilige haven voor beleggers hebben verloren. Ook in dit segment zijn de koersen gedaald.

Over de hele wereld komen overheden inmiddels met omvangrijke steunmaatregelen voor bedrijven en werkenden en ook centrale banken grijpen in. Desondanks hakt de coronacrisis er hard in. Hoe hard is nog niet te zeggen, want er is nog veel onzeker. Eén ding is wel duidelijk: een wereldwijde recessie is onvermijdelijk. Het is de vraag hoe de financiële markten hierop zullen reageren.

Politiek reageert met ruim begrotingsbeleid

Aan de ene kant vrezen beleggers de gevolgen van de coronacrisis, maar aan de andere kant kijken zij hoopvol naar de maatregelen van overheden en centrale banken. Dit zorgt op dit moment voor sterk bewegende aandelenkoersen op de beurzen.

Een sterk vertrouwen in het overheidsbeleid zou voldoende moeten zijn om de massale verkoop van bijvoorbeeld aandelen te beteugelen. De politiek is vaak een belemmerende factor, maar de laatste tijd zien we toch dat veel zaken sneller gaan dan verwacht. Zo bedraagt de financiële steun van de Europese Unie voor dit jaar 120 miljard euro en er staan kapitaalgaranties en belastingmaatregelen ter waarde van nog eens 1.200 miljard euro klaar. En in de Verenigde Staten heeft de Senaat na een aarzelend begin ingestemd met een steunpakket van twee biljoen dollar.

Blik op de lange termijn

Hoewel de politieke beleidsmakers er alles aan doen om de economische en financiële gevolgen van deze crisis te beperken, zullen de economische groei, de werkgelegenheid en de bedrijfswinsten worden geraakt. In welke mate is nog niet te zeggen. Beleggers zoeken voortdurend naar nieuwe ankerpunten om zich aan vast te houden en dit gaat gepaard met sterk bewegende koersen op de beurzen. De nervositeit zal nog wel even blijven, al hebben de financiële markten inmiddels al heel veel slecht nieuws in de koersen ingeprijsd.

Als belegger is het belangrijk om op de langere termijn gericht te blijven en geen drastische beslissingen te nemen op basis van de hevige marktbewegingen op de korte termijn.

NN Investment Partners houdt de ontwikkelingen rond de coronacrisis nauwlettend in de gaten en als het nodig is past zij de portefeuilles van de NN-fondsen bij FitVermogen aan.

back to overview

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Security  |  Privacy statement  |  Legal information  |  Contact