Een snel herstel of een economische depressie?
De coronacrisis blijft voor grote onzekerheid zorgen. Komt er binnen afzienbare tijd een vaccin, of toch een tweede infectiegolf? Aandelenbeleggers tonen zich behoorlijk optimistisch en lijken uit te gaan van een sterk economisch herstel. Is dit realistisch of ligt er een teleurstelling op de loer?
Zo’n enorme draai als de aandelenmarkten in de afgelopen twee maanden hebben gemaakt, hebben zelfs de meest ervaren beleggers niet eerder gezien. In maart gingen de koersen harder dan ooit naar beneden vanwege de verspreiding van het coronavirus en de economische lockdowns. In april volgde een ongekend sterk herstel van aandelen, ingegeven door de steunmaatregelen van de overheden en centrale banken. En nu zijn we in de derde fase aanbeland, waarin de volgende vraag centraal staat: hoe zal het herstel eruitzien?
Dit roept onmiddellijk drie andere vragen op. Hoe zal het virus zich ontwikkelen? Wat komt er eerst: een tweede infectiegolf of een effectieve behandeling of een vaccin? En hoe goed zullen beleidsmakers erin slagen om permanente schade aan de economie te voorkomen? Het zal nog wel even duren voordat we deze vragen met zekerheid kunnen beantwoorden. In de tussentijd zullen we het moeten doen met analyses van het harde nieuws dat naar buiten komt.
Twee uiterste scenario’s
Een groot aantal bedrijven heeft de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar naar buiten gebracht. Financiële bedrijven hebben forse voorzieningen moeten treffen voor slechte leningen en dit was terug te zien in de tegenvallende cijfers. In de andere sectoren vielen de resultaten mee, maar gezien de timing van de lockdowns zal de grootste klap waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal komen. NN Investment Partners vindt de door de markt geschatte winstdaling van 15% voor heel 2020 daarom nog steeds te optimistisch en gaat uit van zeker 25-30%.
Veel beleggers hebben 2020 al afgeschreven en kijken vooral naar hoe het herstel van de economie er uit zal zien. In het zwartste scenario zal de economie niet herstellen, komt er een tweede golf of zijn de steunmaatregelen niet effectief. In dit scenario zouden de bedrijfswinsten kelderen, gevolgd door een heel licht herstel. In het meest positieve scenario laat de economie vanaf het derde kwartaal een sterk herstel zien en zullen de winsten in de eerste helft van 2021 weer op het niveau van eind 2019 liggen.
Te optimistisch?
Als we kijken naar hoe de aandelenkoersen zich recent hebben ontwikkeld, dan lijken beleggers aan de positieve kant te zitten. Dit is niet onrealistisch, maar het betekent wel dat de markten kwetsbaar zijn als het nieuws het positieve scenario niet bevestigt. Teleurstelling ligt dus op de loer. Anders gezegd: voor verdere koersstijgingen hebben we constant positief nieuws nodig over de ontwikkeling van het coronavirus en de effecten van de steunmaatregelen.
NN Investment Partners (NN IP) verwacht dat de daadwerkelijke economische uitkomst ergens tussen het zwartste en het meest optimistische scenario zal liggen. Er zijn positieve ontwikkelingen voor de markt. Zo zijn aandelenbeleggers wat minder risicoavers en de koersen minder volatiel geworden en hebben veel beleggers nog grote kasposities die ze kunnen gaan beleggen. Daar staat tegenover dat bedrijven aanzienlijk minder eigen aandelen opkopen. Per saldo heeft NN IP neutrale positie in aandelen, met een lichte voorkeur voor opkomende markten ten opzichte van aandelen uit de eurozone. Dit laatste omdat de noordelijke en zuidelijke eurolanden steggelen over wie welk deel van de coronarekening moet betalen en ook de Brexit-onderhandelingen nog op de rol staan. NN IP volgt het harde nieuws rond de genoemde scenario’s op de voet en als het nodig is past zij haar portefeuilles van de NN-fondsen bij FitVermogen aan.