Dynamic Mix maandupdate: augustus slechte maand voor aandelen
Terugblik
Augustus was geen goede maand voor aandelen. De koersen daalden met name in de eerste helft van de maand sterk. Zorgen over de Chinese vastgoedsector, zwakke economische cijfers uit de eurozone en het verlagen van de kredietwaardigheid van de VS door kredietbeoordelaar Fitch drukten het sentiment.
In de tweede helft van augustus verbeterde de situatie en herstelden de koersen zich deels. Aandelen kregen een positieve impuls omdat de kans op een renteverhoging door de Federal Reserve lager werd ingeschat door de verder afkoelende Amerikaanse arbeidsmarkt. De obligatiemarkten zagen eerdere verliezen eveneens teruglopen.
Augustus kenmerkte zich verder door onderlinge verschillen in economische groei: de VS en Japan deden het relatief goed, terwijl de economische vertraging in de eurozone, vooral in Duitsland, zorgen bleef baren. Ook China bleef met name vanwege de problemen in de vastgoedsector, teleurstellende economische cijfers en tegenvallende impact van stimuleringsmaatregelen een zorgenkindje voor beleggers. Wel daalde de inflatie, maar de afname verschilde sterk per land.
De jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole in de VS leverde geen verrassingen op. Zowel de Fed als de Europese Centrale Bank gaven weinig extra details over hun toekomstige rentebeleid en benadrukten sterk te leunen op data. De Amerikaanse dollar herstelde zich na de zwakke maand juli flink ten opzichte van belangrijke munten als de Japanse yen, de euro en het Britse pond.
Over heel augustus gemeten waren de wereldwijde aandelenrendementen in euro’s gemeten negatief. De graadmeter (MSCI AC World NR in euro) eindigde 1,3% lager, na eerder in de maand nog op een min van meer dan 4% te hebben gestaan. Na de zeer goede maand juli, presteerden met name de opkomende markten zeer slecht.
Obligaties lieten ook grote koersbewegingen zien. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg aanvankelijk zeer sterk, tot 4,36%, om later in de maand terug te vallen. Uiteindelijk kwam de stijging uit op 15 basispunten. De Duitse 10-jaarsrente eindigde zo goed als onveranderd.[1]
[1] Refinitiv Eikon, Bloomberg. Data per 31 augustus 2023.
Vooruitblik
Voor 2023 houden we nog steeds rekening met uiteenlopende groei-ontwikkelingen. Hoewel de Amerikaanse arbeidsmarkt er voorlopig nog gezond uitziet en de economische cijfers in de VS meevallen, is het risico van een milde recessie in 2024 nog steeds duidelijk aanwezig. Onder meer het remmende effect van de vele renteverhogingen kan naar verwachting zwaarder gaan wegen op de toekomstige groei, terwijl de rugwind van de spaaroverschotten vermindert. Ook in de eurozone kan het monetair beleid verder drukkend werken op de economische groei.De inflatie kent een dalende trend, die zich naar onze verwachting voortzet. De kerninflatie kan verder dalen door de afnemende vraag naar en het stijgende aanbod van goederen. Een minder sterke loongroei zou ook de prijsstijgingen binnen de dienstensector moeten kunnen beperken. In de eurozone zien we een wat grotere kans dat de inflatie hoog blijft. De loongroei bleef de afgelopen maanden achter en kan een inhaalbeweging gaan maken.
De Federal Reserve heeft naar onze verwachting het einde van haar renteverhogingscyclus bereikt. De ECB verhoogde op 14 september de rente naar 4% om de hardnekkige inflatie in de eurozone te beteugelen.
Positionering - belangrijkste keuzes
Aandelen | Vastrentende waarden |
We zijn de maand met een lichte overweging in aandelen geëindigd | We hebben eind augustus een overwogen duratiepositie (rentegevoeligheid) |
We hebben binnen de aandelenportefeuille de positie vergroot die beoogt te profiteren van het positieve momentum voor technologie en AI-aandelen | We hebben deze overweging gespreid geïmplementeerd via posities in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Duitsland. De shortpositie die inspeelt op een verwachte rentestijging in Japan is behouden |
We blijven voorzichtig voor wat Europa betreft vanwege het zwakkere economisch momentum | Naast de posities in investment grade-bedrijfsobligaties en overheidsobligaties, hebben we de kleine, niet in de benchmark opgenomen positie in obligaties van opkomende landen behouden |
Bron: Multi Asset Solutions, Goldman Sachs Asset Management (31/08/23)
Fondsbeschrijving
De Dynamic Mix-fondsen beleggen vooral in gespreide portefeuilles van internationale aandelen- en vastrentende fondsen (fondsen die beleggen in aandelen of vastrentende instrumenten) en in vastrentende instrumenten. De fondsen zijn er in vijf verschillende beleggingsprofielen, van zeer defensief (strategische verdeling van 90% vastrentende waarden en 10% aandelen) tot zeer offensief (strategische verdeling van 10% vastrentende waarden en 90% aandelen). De fondsen hebben tot doel beter te presteren dan de samengestelde vergelijkingsmaatstaf, die bestaat uit de Bloomberg Barclays Euro Aggregate-index voor de strategische allocatie aan vastrentende waarden en de MSCI All Country World Net-index voor de strategische allocatie aan aandelen. De fondsen proberen deze doelstelling vooral te bereiken door beslissingen te nemen over de verhouding tussen beleggingscategorieën en de selectie van individuele beleggingen. Voor meer informatie over de Dynamic Mix-fondsen (zoals het beleggingsbeleid en de risico's verbonden aan dit product) verwijzen we u naar de fondsdetailpagina: Goldman Sachs Dynamic Mix I, Goldman Sachs Dynamic Mix II, Goldman Sachs Dynamic Mix III, Goldman Sachs Dynamic Mix IV en Goldman Sachs Dynamic Mix V.