Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein
Terugblik
Na een sterk einde van 2023, bleven wereldwijde aandelen uitstekend presteren tijdens het eerste kwartaal van 2024. Hierdoor bereikten verschillende aandelenindices nieuwe recordhoogtes. Tekenen van verbetering in de wereldwijde maakindustrie, een veerkrachtige Amerikaanse economie en een herbalancerende arbeidsmarkt ondersteunden de risicobereidheid onder beleggers. Verder reageerden de markten enthousiast op de plannen van de belangrijkste centrale banken (met uitzondering van de Bank of Japan (BoJ)) om waarschijnlijk rond medio 2024 hun beleidsrente te beginnen verlagen.Terwijl de groeicijfers veelal hoger uitkwamen dan verwacht, gaf de inflatie in de loop van het kwartaal wel aanleiding tot enige bezorgdheid. Vooral de Amerikaanse kerninflatie (zonder voeding en energie) kwam hoger uit dan verwacht.
Niettemin bleven de financiële markten zich vooral focussen op de veerkrachtige groei, terwijl ook Fed-voorzitter Powell de bezorgdheid over de recente inflatiecijfers wat wegnam door deze ‘van voorbijgaande aard’ te noemen. Tevens bleef de Fed nog steeds 75 basispunten aan renteverlagingen voorzien in de rest van 2024. Ook de ECB toonde zich gematigd, door haar groei- en inflatieprognose naar beneden bij te stellen en te hinten op het begin van haar versoepelingscyclus vanaf juni. In Azië heeft de Bank of Japan (BoJ) eindelijk haar negatieve rentebeleid beëindigd door haar beleidsrente in maart met 10 basispunten te verhogen. Aan de andere kant heeft de Chinese centrale bank (PBoC) haar beleid verder versoepeld om de Chinese groei te ondersteunen.
In deze context stegen wereldwijde aandelen in het eerste kwartaal van 2024 met 10,7% (MSCI AC World NR-index in euro). Regionaal gezien presteerden Japanse aandelen (MSCI Japan NR) beter dan de rest (+19,2% in JPY, +13,5% in euro) dankzij het soepele monetair beleid van de BoJ. Het VK, Azië-Pacific ex Japan en de opkomende markten hinkten achterop.
Het optimisme rond Artificiële Intelligentie (AI) hield aan na sterke resultaten van chipproducent Nvidia. Naarmate de vrees voor een harde landing afnam, verbreedde de marktprestatie. De IT-sector en de sector van de telecommunicatiediensten wonnen bijna +15% in euro. Maar ook de energiesector, Financials (+13,0%) en de industriële sector (+12,1%) presteerden beter dan het marktgemiddelde.
Op de obligatiemarkten liepen obligatierentes op doordat de vrees voor een recessie afnam en de Amerikaanse inflatie opwaarts verraste. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg van 3,9% naar 4,2%, terwijl de Duitse 10-jaarsrente met 25 basispunten klom. Bijgevolg boekten staatsobligaties in euro over het eerste kwartaal een licht negatief rendement (-0,6%, Bloomberg Euro Aggregate: Treasury). Kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties in euro sloten het kwartaal af met een kleine winst (+0,5%, Bloomberg Euro Aggregate: Corporates EUR), terwijl hoogrentende bedrijfsobligaties in euro +1,6% wonnen (ICE BofA Euro High Yield).
Bron van de vermelde cijfers in het marktoverzicht: MSCI, Bloomberg en Refinitiv Eikon. Gegevens per eind maart 2024.
Vooruitblik
De Amerikaanse economie heeft de afgelopen kwartalen aanzienlijke vooruitgang geboekt. De inflatie is duidelijk afgenomen en de arbeidsmarkt is evenwichtiger geworden. Aanhoudend hoge immigratiecijfers suggereren bovendien dat de totale groei van het arbeidsaanbod in de VS dit jaar sterk zal blijven. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de groei van de consumptie zal vertragen. Ons basisscenario gaat ervan uit dat de groei in de VS zal afzwakken ten opzichte van het sterke groeitempo in H2 '23, maar toch gezond zal blijven. De kans op een recessie blijft bovengemiddeld hoog, maar lijkt evenwel af te nemen.
In de Eurozone blijft het absolute groeiniveau weliswaar zwak, maar zijn er steeds meer tekenen dat de economie aan het uitbodemen is. De geleidelijke verbetering van het ondernemerssentiment en de bescheiden toename aan nieuwe bedrijfsleningen wijzen erop dat de groei geleidelijk zal aantrekken.
In China verwachten de beheerders dat de groei gematigd zal blijven, omwille van de aanslepende vastgoedcrisis en de zwakte in de exportsector. Chinese gezinnen blijven risicomijdend en de stimuleringsmaatregelen van de overheid zijn nog steeds beperkt. Op middellange termijn blijft vooral het lage ondernemersvertrouwen, als gevolg van overheidsinterventie en de onzekere regelgeving, wegen op de toekomstige groei.
De verwachting blijft dat de daling van de inflatie zich zal doorzetten, ondanks enige volatiliteit op korte termijn. Als gevolg hiervan zal de verwachte versoepeling van het monetaire beleid een wereldwijd thema worden in 2024.
Zowel de Amerikaanse Fed als de ECB lijken rond medio 2024 met hun versoepelingscyclus van start te gaan. De robuuste groei in de VS zorgt ervoor dat de Fed wat meer geduld kan hebben, te meer omdat de Fed zich ervan wil vergewissen dat de recente inflatiestijging een tijdelijke hobbel is in een dalende inflatietrend. De ECB geeft nog steeds aan dat juni de meest waarschijnlijke datum is om met haar renteverlagingscyclus aan te vatten, aangezien de inflatie blijft dalen en de groei nog steeds zwak is. De beheerders verwachten evenwel dat de ECB dit jaar haar beleidsrente meer zal verlagen dan de Fed.
In deze omgeving bleef de portefeuille constructief gepositioneerd, zoals te zien is in onderstaande tabel.
Positionering - belangrijkste keuzes
Aandelen | Vastrentende waarden |
Het aandelengewicht werd geleidelijk verhoogd afgelopen kwartaal. We gingen van een lichte naar een middelgrote aandelenoverweging. | De overwogen duratiepositie (rentegevoeligheid) werd midden januari even gesloten, maar in de tweede helft van het kwartaal weer heropend. |
Binnen aandelen is er nog steeds een voorkeur voor technologie- en het AI-thema. We geloven evenwel dat de marktprestatie zal verbreden (breder dan de Magnificent 7 aandelen). In maart werd daarom de blootstelling aan Japan en de Eurozone uitgebreid, terwijl de Nasdaq 100- blootstelling licht werd afgebouwd. | De blootstelling aan staatsobligaties klom hierbij in de tweede helft van het kwartaal. Niet alleen iets meer Duitse staatsobligaties, maar ook wat meer Amerikaanse en Brits staatspapier. De shortpositie die inspeelt op een verwachte rentestijging in Japan bleef behouden. |
Naast de posities in investment grade-bedrijfsobligaties en staatsobligaties, hebben we de kleine, niet in de benchmark opgenomen positie in obligaties van opkomende landen behouden. |
Bron: Multi Asset Solutions, Goldman Sachs Asset Management. Per eind maart 2024.
Fondsbeschrijving
De Dynamic Mix-fondsen beleggen vooral in gespreide portefeuilles van internationale aandelen- en vastrentende fondsen (fondsen die beleggen in aandelen of vastrentende instrumenten) en in vastrentende instrumenten. De fondsen zijn er in vijf verschillende beleggingsprofielen, van zeer defensief (strategische verdeling van 90% vastrentende waarden en 10% aandelen) tot zeer offensief (strategische verdeling van 10% vastrentende waarden en 90% aandelen). De fondsen hebben tot doel beter te presteren dan de samengestelde vergelijkingsmaatstaf, die bestaat uit de Bloomberg Barclays Euro Aggregate-index voor de strategische allocatie aan vastrentende waarden en de MSCI All Country World Net-index voor de strategische allocatie aan aandelen. De fondsen proberen deze doelstelling vooral te bereiken door beslissingen te nemen over de verhouding tussen beleggingscategorieën en de selectie van individuele beleggingen. Voor meer informatie over de Dynamic Mix-fondsen (zoals het beleggingsbeleid en de risico's verbonden aan dit product) verwijzen we u naar de fondsdetailpagina: Goldman Sachs Dynamic Mix I, Goldman Sachs Dynamic Mix II, Goldman Sachs Dynamic Mix III, Goldman Sachs Dynamic Mix IV en Goldman Sachs Dynamic Mix V.