Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein
Terugblik
Hoewel de Amerikaanse economie in de eerste helft van 2024 veerkrachtiger bleek dan verwacht, begint de Amerikaanse economische groei de laatste tijd enige tekenen van verzwakking te vertonen, met name in de consumentenuitgaven. Buiten de VS trok de groei aan, zij het vanaf een lager niveau. In de Eurozone kwam de economische groei over het eerste kwartaal hoger uit dan verwacht (+1,3% geannualiseerd t.o.v. -0,25% tijdens het 4de kwartaal van 2023), maar de laatste economische signalen stelden enigzins teleur. Het Chinese bbp in het eerste kwartaal verraste ook opwaarts (+5,3% op jaarbasis tegenover de consensusverwachting van 4,8%), maar in het tweede kwartaal bleven de Chinese economische cijfers gemengd.Na de opwaartse verrassing van de Amerikaanse inflatie in het eerste kwartaal, lijkt de inflatie tijdens het tweede kwartaal opnieuw terug te vallen. Ook de arbeidsmarkt lijkt verder af te koelen. De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt nu beter in balans dan enkele kwartalen terug, maar mogelijk zijn we nu op een keerpunt aanbeland waar een verdere verzwakking misschien geen bemoedigend nieuws meer is. Op monetaire vlak heeft de Amerikaanse centrale bank tijdens haar vergadering van juni haar eigen verwachtingen bijgesteld. Terwijl de Fed-leden in maart nog gemiddeld uitgingen van 3 renteverlagingen (75 bps in totaal) over heel 2024, verwachten ze er nu nog slechts één (25 bps); al lieten ze de deur voor 2 renteverlagingen in 2024 enigszins open. Elders begonnen de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of Canada (BoC) hun versoepelingscyclus in juni met elk een renteverlaging van 25 basispunten. Verder suggereerden beide centrale banken dat verdere renteverlagingen waarschijnlijk zijn als de data in lijn met de verwachtingen evolueren. In het Verenigd Koninkrijk klonk de Bank of England (BoE) vrij gematigd, al verlaagde men de basisrente voorlopig nog niet.
Verder kregen de markten te maken met meer politieke onzekerheid in Europa, nadat de Franse president Macron in juni het parlement ontbond en vervroegde parlementsverkiezingen uitschreef (gepland op 30 juni en 7 juli), na de nederlaag van zijn partij bij de Europese parlementsverkiezingen. Als gevolg hiervan heeft de markt een hogere geopolitieke risicopremie ingeprijsd voor Europese beleggingen, waardoor deze minder goed presteerden dan hun concurrenten.
Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort tijdens het tweede kwartaal van 2024 (+3,7% voor de MSCI AC World NR index in Euro). Aanhoudende tekenen van verbetering in de wereldwijde verwerkende industrie, een gezonde arbeidsmarkt, beter dan verwachte bedrijfsresultaten en de verwachting van een versoepeling van het monetaire beleid door de grote centrale banken ondersteunden het positieve momentum voor risicovolle beleggingen.
Staatsobligaties (in euro) lieten in het tweede kwartaal een negatief resultaat optekenen, nadat de groei in de Eurozone enigszins opwaarts verraste en de inflatie hardnekkiger uitpakte dan verwacht. In de VS steeg de 10-jaarsrente in het tweede kwartaal met 15 basispunten. De stijging vond echter grotendeels plaats in april na sterke arbeids- en inflatiecijfers die de Amerikaanse 10-jarige staatsrente van 4,2% naar 4,7% deed klimmen. Vervolgens, toen de inflatie- en activiteitscijfers later in het kwartaal matigden, daalde de rente op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties in mei en juni met 35 basispunten. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk steeg de 10-jaarsrente in het tweede kwartaal elk met 0,2% na sterke groeicijfers over het eerste kwartaal en hardnekkige inflatiecijfers. In Frankrijk steeg de 10-jaarsrente in het tweede kwartaal van 2024 zelfs met 55 basispunten, omdat de markt een hogere vergoeding eiste voor de toegenomen politieke onzekerheid. Als gevolg hiervan liep het renteverschil tussen de Franse en Duitse 10-jarige obligaties op van 50 basispunten naar 80 basispunten tegen het einde van het kwartaal, het hoogste verschil sinds de Europese schuldencrisis.
Bron van de gegevens die in het marktoverzicht worden genoemd: MSCI, Bloomberg en Refinitiv Eikon. Gegevens per eind juni 2024.
Vooruitblik
Afgelopen kwartalen heeft de Amerikaanse economie aanzienlijke vooruitgang geboekt: de inflatie is duidelijk afgenomen en het herstel van het evenwicht op de arbeidsmarkt heeft forse stappen gezet. Ondertussen is de groei van de consumptie de laatste tijd afgenomen. Verder is de beleidsonzekerheid toegenomen als gevolg van de aankomende presidentsverkiezingen. Ons basisscenario verwacht dat de groei in de VS verder zal afzwakken tot in de buurt van het lange-termijn gemiddelde, gedreven door enige vertraging van de particuliere consumptie en de overheidsinvesteringen.
In de Eurozone blijft het absolute groeiniveau weliswaar zwak, maar de verwachting is dat de economische dynamiek zal verbeteren. We verwachten dat de binnenlandse vraag zal aantrekken door de hogere reële loongroei en afnemende tegenwind van het monetaire beleid. Een noodzakelijke voorwaarde is evenwel dat de spaarquote niet verder stijgt. Verder suggereert de recente daling van het ondernemersvertrouwen (PMI in juni) dat een aanhoudende groei boven potentieel niet vanzelfsprekend is.
We verwachten dat de Chinese groei gematigd zal blijven, terwijl het momentum in de opkomende markten buiten China positief blijft.
Ondanks een korte stijging in het eerste kwartaal, verwachten we dat de inflatie verder zal afnemen wat voorlopig werd bevestigd door recente inflatiecijfers. De grote centrale banken zullen hun monetaire beleid naar verwachting in H2'24 versoepelen.
We blijven gematigd constructief voor aandelen, gezien de aantrekkende bedrijfswinsten, de aanhoudende dalende inflatie en de verwachte renteverlagingen van de belangrijkste centrale banken. Wereldwijd wordt voor 2024 een winstgroei van 5 à 10% verwacht, in 2025 lijken dubbele groeicijfers zelfs mogelijk. We verwachten een regionale en sectorale verbreding van de winstgroei, wat op zijn beurt kan leiden tot een verbreding van de marktprestaties die verder gaat dan de mega-cap technologieaandelen.
Op de obligatiemarkten blijven de rentes volatiel en kunnen niet alle bewegingen vanuit een economisch perspectief worden verklaard. We verwachten echter nog steeds dat de Amerikaanse 10-jaarsrente op middellange tot langere termijn zal dalen. Ook voor staatsobligaties uit de eurozone blijven we constructief op middellange termijn. De lager dan gemiddelde groeiomgeving en de aanhoudende dalende inflatie rechtvaardigen mogelijks meer renteverlagingen dan waar de markt nu rekening mee houdt (momenteel ongeveer 4 renteverlagingen in de komende jaren ingeprijsd voor de ECB).
Ondanks een voorzichtige houding voor risicovolle obligaties op middellange termijn, houden we vast aan hun lichte voorkeur voor bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit in euro, aangezien de zachte landing in de VS, de licht positieve economische groei in de Eurozone en de aanhoudende daling van de inflatie op korte termijn steun blijven bieden.
In deze omgeving bleef de portefeuille constructief gepositioneerd, zoals te zien is in onderstaande tabel.
Positionering - belangrijkste keuzes
Aandelen | Vastrentende waarden |
De aandelenoverweging werd in april eerst gereduceerd (de geopolitieke en monetaire onzekerheid leek toe te nemen), maar in mei en juni weer uitgebreid. Zowel in de VS, als in Europa kwamen de bedrijfsresultaten hoger uit dan verwacht, terwijl obligatierentes na de opleving sinds begin 2024 weer begonnen te dalen. We eindigenden het tweede kwartaal dus ook met een overweging aandelen. | De overwogen duratiepositie (rentegevoeligheid) is behouden maar werd in juni wel verkleind, dit nadat de rente in korte tijd was gedaald door de Franse verkiezingen |
Binnen aandelen is er nog steeds een voorkeur voor technologie en hebben we de long positie Nasdaq 100 uitgebreid. We behielden de extra exposure naar de Energiesector en hebben een positie opgebouwd in Industrials o.b.v. de verwachting dat winstgroei zich verder gaat uitbreiden naar deze sector gedreven o.a. door een verwachte toename in kapitaalinvesteringen. We zijn ook een short futures positie op Chinese aandelen aangegaan in Juni vanwege de oplopende geopolitieke spanningen (de handelsoorlog), de aanhoudende huizencrisis en het lage consumentenvertrouwen. |
De shortpositie die inspeelt op een verwachte rentestijging in Japan bleef behouden. |
Naast de posities in investment grade-bedrijfsobligaties en staatsobligaties, hebben we de kleine, niet in de benchmark opgenomen positie in obligaties van opkomende landen behouden. |
Bron: Multi Asset Solutions, Goldman Sachs Asset Management. Per eind juni 2024. .
Fondsbeschrijving
De Dynamic Mix-fondsen beleggen vooral in gespreide portefeuilles van internationale aandelen- en vastrentende fondsen (fondsen die beleggen in aandelen of vastrentende instrumenten) en in vastrentende instrumenten. De fondsen zijn er in vijf verschillende beleggingsprofielen, van zeer defensief (strategische verdeling van 90% vastrentende waarden en 10% aandelen) tot zeer offensief (strategische verdeling van 10% vastrentende waarden en 90% aandelen). De fondsen hebben tot doel beter te presteren dan de samengestelde vergelijkingsmaatstaf, die bestaat uit de Bloomberg Barclays Euro Aggregate-index voor de strategische allocatie aan vastrentende waarden en de MSCI All Country World Net-index voor de strategische allocatie aan aandelen. De fondsen proberen deze doelstelling vooral te bereiken door beslissingen te nemen over de verhouding tussen beleggingscategorieën en de selectie van individuele beleggingen. Voor meer informatie over de Dynamic Mix-fondsen (zoals het beleggingsbeleid en de risico's verbonden aan dit product) verwijzen we u naar de fondsdetailpagina: Goldman Sachs Dynamic Mix I, Goldman Sachs Dynamic Mix II, Goldman Sachs Dynamic Mix III, Goldman Sachs Dynamic Mix IV en Goldman Sachs Dynamic Mix V.