Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein
Terugblik
Na een sterke aandelenrally in de eerste helft van 2024 werden de financiële markten opgeschrikt door forse koersschommelingen in het derde kwartaal. De macro-onzekerheid nam toe door tegenvallende cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt, vanuit China en met betrekking tot de mondiale industriesector. Ook de race om het Amerikaanse presidentsschap bracht onzekerheid met zich mee. De aanhoudende terugval van de inflatie, de ingrijpende versoepeling van de belangrijkste centrale banken en de veerkrachtige groei van de wereldwijde dienstensector zorgden er daarentegen echter voor dat aandelen alsnog hoger eindigden over het afgelopen kwartaal, ondanks een forse verkoopgolf begin augustus. De obligatiemarkten presteerden in het derde kwartaal gemiddeld beter dan aandelen, doordat de obligatiemarkten voor de komende kwartalen rekening houden met nog heel wat extra renteverlagingen.
De verzwakkende Amerikaanse arbeidsmarkt was één van de belangrijke thema’s afgelopen kwartaal. Vooral de stijging van de werkloosheid in juli tot 4,3% leidde tot toenemende zorgen over de economische groei in de VS. De aanhoudende terugval van de Amerikaanse inflatie betekende echter dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) in september haar langverwachte versoepelingscyclus kon starten. Om de binnenlandse economie te ondersteunen, besloot de Fed haar beleidsrente in september met 50 basispunten te verlagen (de eerste renteverlaging sinds maart 2020). De Fed wil immers de kans op een zachte landing van de Amerikaanse economie vergroten in een omgeving waarin zij "meer vertrouwen" heeft gekregen dat de inflatie duurzaam zal terugkeren naar de 2%-doelstelling. Het besluit om de rente onmiddellijk met 50 basispunten te verlagen, is een gevolg van de Fed’s lage tolerantie voor een verdere verslechtering van de arbeidsmarkt, waardoor ze preventief wenst op te treden wanneer de neerwaartse risico's voor de werkgelegenheid toenemen.
In Europa startte de Bank of England de versoepelingscyclus in juli met een verlaging van 25 basispunten, ondanks dat de meningen verdeeld waren (met een 5-4 stemverdeling ten gunste van een renteverlaging). Na de eerste 0,25%-renteverlaging in juni verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente voor een tweede keer in september, opnieuw met 25 basispunten, en liet de economische prognoses grotendeels ongewijzigd. In China heeft de Chinese centrale bank (PBoC), na kwartalen van geleidelijke versoepeling die niet de gewenste resultaten opleverden, haar versoepelingsmaatregelen opgevoerd in september om een verdere verzwakking van de economische groei en de vastgoedmarkt te beteugelen. Te midden van al deze monetaire versoepelingen verhoogde de Bank of Japan (BoJ) wel haar basisrente in juli met 15 basispunten, terwijl ze zinspeelde op verdere renteverhogingen. In september hield de BOJ de beleidsrente echter nog ongewijzigd, in de eerste plaats omwille van de recente opmars van de JPY, wat het risico op een hogere inflatie tot op zekere hoogte vermindert. Bovendien is de BOJ terughoudend om de beleidsrente te verhogen wanneer de wereldmarkten volatiel zijn.
Zoals verwacht, bleven ook de politieke ontwikkelingen hoog op de agenda van beleggers staan. Met name de Franse parlementsverkiezingen waren een belangrijke gebeurtenis aan het begin van het kwartaal, in de VS namen de presidentsverkiezingen een forse wending toen president Biden uit de race stapte. Ook de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en het slepende conflict in de Oekraïne hielden de geopolitieke onzekerheid hoog.
In deze context stegen de koersen van wereldwijde aandelen tijdens de eerste weken van het kwartaal, gedreven door de zwakkere Amerikaanse inflatie en degelijke bedrijfsresultaten. In de tweede helft van juli en begin augustus ging al de eerder opgebouwde kwartaalwinst verloren door groeiende twijfels rond de sterke rally van de technologieaandelen in de eerste helft van 2024 en de toenemende onzekerheid rond de Amerikaanse arbeidsmarkt. De forse uitverkoop van aandelen, die een tussentijds verlies van bijna 7% voor wereldwijde aandelen met zich meebracht in de loop van het kwartaal, was echter van korte duur. Een reeks hoopgevende signalen (uit de dienstensector en de Amerikaanse detailhandelsverkopen) en een sterker dan verwachte ingreep door de Fed en de Chinese centrale bank droegen bij aan het herstel van risicovolle beleggingen in de tweede helft van het kwartaal te laten herstellen.
Wereldwijde aandelen sloten dit volatiele kwartaal af met een winst van +2,4% (MSCI AC World NR-index in euro). Amerikaanse aandelen presteerden beter in lokale valuta's, maar aangezien de USD 4,1% daalde ten opzichte van de euro, was het rendement in euro uitgedrukt gematigder (+1,6% voor de MSCI USA NR in euro). Ook Japanse aandelen (+1,5%, MSCI Japan NR in euro) presteerden iets minder dan het marktgemiddelde, deels vanwege de sterke JPY, wat een tegenwind is voor exportgerichte Japanse bedrijven. De opkomende landen waren de sterkste aandelenregio afgelopen kwartaal (+4,4% voor de MSCI Emerging Markets NR in euro), dankzij de sterke Chinese stimuleringsimpuls en de daarmee gepaard gaande Chinese aandelenrally in september.
Als we kijken naar de wereldwijde MSCI-sectoren in euro's, presteerden vastgoed en de sector nutsbedrijven het beste met een winst van 12% of meer profiterend van de dalende obligatierentes. Ook de financiële sector, de sector basismaterialen en de industriële sector wonnen meer dan 6%. Aan de andere kant presteerden de energiesector (-6,3%), informatietechnologie (-2,5%) en de sector van de telecommunicatiediensten (-1,3%) ondermaats.
Op de obligatiemarkten daalde de Amerikaanse 10-jaarsrente met 0,6%, van 4,4% naar 3,8%, als gevolg van de terugvallende inflatie, de bezorgdheid over een recessie in de VS en de extra beleidsversoepeling die de markt verwacht. De rente op Duitse en Franse 10-jarige obligaties daalde beide met 0,4%. De Japanse 10-jaarsrente bleef in juli stabiel, maar daalde later in het kwartaal met 17 basispunten omdat de Bank of Japan liet doorschemeren dat de marktvolatiliteit toekomstige renteverhogingen zou kunnen vertragen.
Bijgevolg behaalden staatsobligaties in euro een rendement van +4,0% over het 3e kwartaal (Bloomberg Euro Aggregate: Treasury). Hoogrentende bedrijfsobligaties in euro wonnen 3,5% (ICE BofA Euro High Yield), terwijl kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties in euro een rendement van +3,3% optekenden (Bloomberg Euro Aggregate: Corporates EUR).
Bron van de gegevens die in het marktoverzicht worden genoemd: MSCI, Bloomberg en Refinitiv Eikon. Gegevens per eind September 2024.
Vooruitblik
In de VS zwakte de economische groei wat af in de eerste helft van 2024, maar de particuliere consumptie bleef veerkrachtig. We verwachten een vergelijkbaar groeipercentage van ongeveer 2% in de tweede helft van het jaar. Een zachte landing blijft dus ons basisscenario, al blijft het recessierisico in de VS hoger dan gemiddeld. De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt zich immers op een cruciaal keerpunt te bevinden. De Amerikaanse arbeidsmarkt is nu beter in balans, maar een verdere daling van de vraag naar arbeid zou in de toekomst waarschijnlijk leiden tot een grotere toename van de werkloosheid. Afgelopen weken lijkt het risico echter kleiner geworden, aangezien de spaarquote in de VS hoger blijkt dan eerder gemeld, terwijl ook de arbeidsmarkt voorzichtige tekenen van stabilisatie vertoont.
In de Eurozone groeide de economie in de eerste helft van 2024 zo’n 1% op jaarbasis, maar de recente zwakte in Duitsland zou kunnen leiden tot een lagere groei in de tweede jaarhelft. Het zwakke ondernemersvertrouwen en de kans op hogere handelstarieven uit de VS verhogen dan ook de neerwaartse risico's voor de groeivooruitzichten van de economie in de Eurozone.
In China blijft de groeidynamiek aan de zwakke kant. De industriële productie, de detailhandelsverkopen en het ondernemersvertrouwen kwamen allemaal lager uit dan verwacht, terwijl het recent aangekondigde stimuleringspakket de vastberadenheid van de Chinese regering aangeeft om de problemen in de vastgoedsector en het zwakke consumentenvertrouwen aan te pakken. Op voorwaarde dat er extra stimulus komt, denken we dat de groeidoelstelling van 5% haalbaar is.
We verwachten dat de inflatie in 2025 verder zal afnemen, hoewel de komende maanden volatiel kunnen zijn. Ondanks een kortstondige stijging in het eerste kwartaal nam de Amerikaanse kerninflatie sindsdien duidelijk af. Stabiele inflatieverwachtingen, hoopvol nieuws van de huisvestingsinflatie en een evenwichtige arbeidsmarkt suggereren dat de onderliggende inflatie verder zal dalen richting 2%. Ook in de Eurozone wordt verwacht dat de inflatie zal terugkeren in de richting van de 2%-doelstelling, aangezien toekomstgerichte loonindicatoren suggereren dat de loongroei zal afzwakken.
De Fed begon haar versoepelingscyclus met een renteverlaging van 50 basispunten in september en verwacht nog eens 50 basispunten aan renteverlagingen tegen eind 2024. Daarna zal het tempo van de renteverlagingen waarschijnlijk afhangen van de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Fed gaf aan een nultolerantie te hebben voor verdere afkoeling van de arbeidsmarkt en zal daarom preventief ingrijpen bij tekenen van verzwakking. In de nabije toekomst zal de ECB haar beleid laten afhangen van de gepubliceerde data. Het meest plausibele scenario lijkt een driemaandelijks tempo van renteverlagingen, al kan de kans op snellere verlagingen niet worden uitgesloten.
In deze omgeving bleef de portefeuille constructief gepositioneerd, zoals te zien is in onderstaande tabel.
DISCLOSURE: The economic and market forecasts presented herein have been generated by Goldman Sachs Asset Management for informational purposes as of the date of this presentation. They are based on proprietary models and there can be no assurance that the forecasts will be achieved. Please see additional disclosures at the end of this presentation
Positionering - belangrijkste keuzes
Aandelen | Vastrentende waarden |
We eindigenden het derde kwartaal, net als het tweede kwartaal met een overweging aandelen. | De overwogen duratiepositie (rentegevoeligheid) die hadden in het tweede kwartaal is afgebouwd na de scherpe rentedaling deze zomer. De fondsen zijn nu neutraler gepositioneerd en gemiddeld meer in lijn met de duratie van de benchmark gebracht. |
Binnen aandelen is er nog steeds een voorkeur voor technologie en hebben we de long positie Nasdaq 100 aangehouden. De positie is in het derde kwartaal wel verkleind. We verkochten in het 3e kwartaal onze extra exposure naar de Energiesector en Industrials sector. Eerder in het kwartaal hadden we een short futures positie op Chinese aandelen die we hebben gesloten en uiteindelijk eindigden we het kwartaal met een long posities op Chinese aandelen vanwege de stimulerende beleidsmaatregelen in China en in onze ogen aantrekkelijke waarderingen. We behielden de overweging in Japan |
WE hebben afscheid genomen in het 3e kwartaal van de shortpositie die inspeelt op een verwachte rentestijging in Japan. We hebben wel een positie ingenomen die beoogt te profiteren van een eventuele versteiling van de Amerikaanse rentecurve. |
Naast de posities in investment grade-bedrijfsobligaties en staatsobligaties, hebben we de kleine, niet in de benchmark opgenomen positie in obligaties van opkomende landen behouden. |
Bron: Multi Asset Solutions, Goldman Sachs Asset Management. Per eind September 2024.
DISCLOSURE: Portfolio holdings and/or allocations shown above are as of the date indicated and may not be representative of future investments. The holdings and/or allocations shown may not represent all of the portfolio's investments. Future investments may or may not be profitable.
Any mention of an investment decision is intended only to illustrate our investment strategy and is not indicative of the performance of our strategy as a whole. It should not be assumed that any investment decisions shown will prove to be profitable or any future investment decisions will be profitable or equal the performance of the investments discussed herein. The holdings and/or allocations shown may not represent all of the strategy’s investments. Please contact your Goldman Sachs Asset Management representative to obtain the holdings presented above as well as each holding’s contribution to performance and a complete list of past recommendations. Please see additional disclosures in the appendix.
Any mention of an investment decision is intended only to illustrate our investment strategy and is not indicative of the performance of our strategy as a whole. It should not be assumed that any investment decisions shown will prove to be profitable or any future investment decisions will be profitable or equal the performance of the investments discussed herein. The holdings and/or allocations shown may not represent all of the strategy’s investments. Please contact your Goldman Sachs Asset Management representative to obtain the holdings presented above as well as each holding’s contribution to performance and a complete list of past recommendations. Please see additional disclosures in the appendix.
Bron: Goldman Sachs Asset Management BV, eind September 2024 strategische mix
Fondsbeschrijving
De Dynamic Mix-fondsen beleggen vooral in gespreide portefeuilles van internationale aandelen- en vastrentende fondsen (fondsen die beleggen in aandelen of vastrentende instrumenten) en in vastrentende instrumenten. De fondsen zijn er in vijf verschillende beleggingsprofielen, van zeer defensief (strategische verdeling van 90% vastrentende waarden en 10% aandelen) tot zeer offensief (strategische verdeling van 10% vastrentende waarden en 90% aandelen). De fondsen hebben tot doel beter te presteren dan de samengestelde vergelijkingsmaatstaf, die bestaat uit de Bloomberg Barclays Euro Aggregate-index voor de strategische allocatie aan vastrentende waarden en de MSCI All Country World Net-index voor de strategische allocatie aan aandelen. De fondsen proberen deze doelstelling vooral te bereiken door beslissingen te nemen over de verhouding tussen beleggingscategorieën en de selectie van individuele beleggingen. Voor meer informatie over de Dynamic Mix-fondsen (zoals het beleggingsbeleid en de risico's verbonden aan dit product) verwijzen we u naar de fondsdetailpagina: Goldman Sachs Dynamic Mix I, Goldman Sachs Dynamic Mix II, Goldman Sachs Dynamic Mix III, Goldman Sachs Dynamic Mix IV en Goldman Sachs Dynamic Mix V.