ING Industrials Fund profiteert van aantrekkende economie

24 maart 2014

Industrie is een zeer diverse sector. Ze kan grofweg worden ingedeeld in drie sub-sectoren: kapitaalgoederen, commerciële dienstverlening en transport. Kapitaalgoederen is met bijna 75% van het totaal de grootste sub-sector.

De sector industrie:
• Behoort al enkele jaren tot de best presterende sectoren (+27,1% in 2013)
• Profiteert van de aantrekkende economische groei
• Krijgt steun van de verwachte toename van de bedrijfsinvesteringen
• Drijft tevens op structurele trends zoals infrastructuur en efficiënt gebruik van energie
• Heeft met het ING Industrials Fund een goed presterend sectorfonds

Industrie is een zeer diverse sector. Ze kan grofweg worden ingedeeld in drie sub-sectoren: kapitaalgoederen, commerciële dienstverlening en transport. Kapitaalgoederen is met bijna 75% van het totaal de grootste sub-sector. Hieronder vallen industrieën als vliegtuigbouw, constructiebedrijven en fabrikanten van industriële machines. Ook de grote industriële conglomeraten General Electric en Siemens, de twee grootste bedrijven in de sector, behoren hiertoe. De tweede sub-sector (circa 8%) is commerciële dienstverlening, met branches als onderzoek en consultancy en human resource services. Bedrijven als Randstad en Adecco vallen hieronder. Tot slot de sub-sector transport (ruim 18%) waaronder vliegmaatschappijen en logistieke bedrijven vallen. KLM en Fedex zijn hier voorbeelden van.

Gevoelig voor de economische cyclus
Het bouwen van infrastructuur, het produceren van kapitaalgoederen, het transporteren van goederen en personen en het inhuren van personeel zijn belangrijke kenmerken van een economie. Industriële bedrijven vervullen veel van zulke functies. De belangrijkste aanjager van de activiteit van deze bedrijven is daarom de ontwikkeling van de (wereld)economie. Wanneer de economische cyclus opwaarts beweegt, investeren bedrijven meer in machines en nemen ze meer personeel aan. Het omgekeerde gebeurt wanneer de economische groei vertraagt. Omdat hun activiteit in grote lijnen meebeweegt met de economische cyclus, worden industriële bedrijven getypeerd als cyclisch.

 

Grafiek industrials 500x306.jpg

Structurele trends drijven de sector
Behalve economische groei wordt de sector ook gesteund door enkele grote structurele trends. De belangrijkste zijn infrastructuur en urbanisatie, efficiënt energiegebruik en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Infrastructuur kan gezien worden als de bloedvaten van een land, vitaal voor de economische ontwikkeling en welvaart. Transport-, communicatie-, water-, riolering- en elektrische systemen zijn voorbeelden van infrastructuur. Infrastructuur is nauw verweven met de groei van de wereldbevolking. Die stijgt volgens de VN van 7 miljard nu naar ruim 9 miljard in 2050. Een van de effecten van deze bevolkingsgroei is urbanisatie: volgens schattingen van de VN trekken tussen 2000 en 2030 circa 2 miljard mensen - waarvan het grootste deel in Azië - van het platteland naar stedelijke gebieden. Urbanisatie betekent een grote stimulans voor investeringen in infrastructuur. Al enige jaren worden enorme infrastructurele projecten uitgevoerd in China, India, het Midden-Oosten en Oost-Europa.

Door de bevolkingsgroei neemt de vraag naar energie sterk toe, vooral in de opkomende wereld (denk aan China, Zuidoost Azië, Latijns Amerika). We worden geconfronteerd met een ongekende uitdaging, gezien onze afhankelijkheid van schaarse energiebronnen. Efficiënt gebruik maken van energie wordt daarom essentieel. Industriële processen, auto’s, vliegtuigen, schepen en bouwmaterialen; doorlopend wordt naar manieren gezocht om ze energiezuiniger te maken. Een energiezuinigere economie leidt tot innovaties in technologische oplossingen, verbetert de concurrentiekracht van de industriële sector en is een impuls voor de economische groei. Tot slot is het terugdringen van de opwarming van de aarde en de uitstoot van CO2 een drijvende kracht achter de industriële activiteit. Belangrijkste voorbeelden die de sector heeft voortgebracht zijn zonne- en windenergie. De noodzaak tot het ontwikkelen van ‘groene’ energie biedt industriële bedrijven legio mogelijkheden om bij te dragen aan klimaatoplossingen.

Vooruitzichten blijven gunstig
De sector profiteert van de aantrekkende wereldeconomie. Dit is momenteel het meest zichtbaar in de volwassen economieën (VS, Japan, VK, Eurozone). Zo profiteren Amerikaanse bedrijven van het herstel van de huizenmarkt, die de vraag van o.a. zware machines en bouwmaterialen stimuleert. Ook trekt de arbeidsmarkt aan. Verwacht wordt dat de Amerikaanse industrie de komende jaren opleeft, deels omdat overzeese productie weer terugkeert naar Amerika. Die is namelijk een stuk duurder geworden door de stijging van de (loon)kosten in opkomende landen.

Hoewel een deel van de opkomende wereld momenteel wordt geconfronteerd met tegenwind, als gevolg van renteverhogingen door centrale banken en hoge inflatie, blijven ze een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde economische groei. Wij verwachten dat de groei van de wereldeconomie in 2014 versnelt naar 3,3% (was 2,6% in 2013). De versnelling van de economische groei is, samen met de verwachte toename van de wereldwijde industriële activiteit en de bedrijfsinvesteringen, een belangrijke steunpilaar voor de industrie sector in 2014.

Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt ten aanzien van de volledigheid of juistheid ervan, uitdrukkelijk of stilzwijgend, geen enkele aansprakelijkheid aanvaard, garantie of verklaring gegeven. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. ING Asset Management B.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot ING Groep, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Geen aansprakelijkheid zal worden aanvaard voor schade die door de lezers wordt geleden als het gevolg van het gebruik van of het zich baseren op dit document. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Voor gedetailleerde informatie over het fonds verwijzen wij u naar het prospectus en het daarbij behorende supplement. Voor dit fonds is tevens de Essentiële Beleggersinformatie opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico’s. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. Daarnaast kent ieder fonds zijn eigen specifieke risico’s. Kijk voor de fondsspecifieke kosten en risico’s in het prospectus. Het prospectus, het supplement en de Essentiële Beleggersinformatie zijn verkrijgbaar via www.ingim.nl. ING Fund Management B.V. is de beheerder van alle in Nederland gevestigde ING beleggingsfondsen en in die hoedanigheid in het bezit van een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten op grond van de Wet op het financieel toezicht. Het fonds is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. Dit document is niet bestemd voor burgers van de Verenigde Staten en is uitsluitend bestemd voor personen die gevestigd zijn in rechtgebieden waar de betreffende aandelenklassen/(sub)fondsen voor distributie zijn toegelaten of waar een dergelijke toestemming niet vereist is. Lees het prospectus voordat u belegt. Kosten: Aan beleggen zijn kosten verbonden. De lopende kosten - kosten die in de loop van het jaar aan het fonds worden onttrokken – bedragen 0,80%.

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video