Wat u wilt weten over dividendbeleggen
Dividend is voor veel beleggers belangrijk. Geregeld selecteren zij hun fondsen op het dividend dat wordt uitgekeerd. Wat is het voordeel van deze focus en waar moeten dividendbeleggers op letten?
Het totale rendement dat een belegger in aandelen of fondsen kan behalen, bestaat uit koerswinst en dividendrendement..
De voordelen van dividendbeleggen:
- Over het algemeen stabiele inkomsten uit beleggingen die momenteel vaak meer opleveren dan sparen.
- Als dividenden worden herbelegd in de beleggingsportefeuille, kan het totale rendement op den duur nog sterker oplopen.
- Verschillende fondsen keren vier keer per jaar dividend uit, wat een stabiele inkomstenstroom door het jaar heen geeft.
- Zelfs als de koers van een aandeel of fonds zich niet gunstig ontwikkelt, kan een bedrijf of fonds beslissen om toch dividend uit te keren.
Dividendbeleggers moeten zich wel bewust zijn van een aantal belangrijke zaken:
- Dividend is een vorm van winstdeling van een bedrijf met zijn aandeelhouders. Een bedrijf kan een hoog dividendrendement beloven, maar hoeft zich daar niet aan te houden. Als het minder goed gaat, kan een onderneming het dividend verlagen of schrappen. Een beleggingsfonds zal dan ook gedwongen zijn het dividend te verlagen.
- Een hoog dividend hoeft niet altijd goed nieuws te zijn. Een hoog dividend gaat soms ten koste van noodzakelijke investeringen bij een onderneming.
- Dividend is pas echt lonend na een aantal jaar en vooral als het wordt herbelegd. Berekeningen wijzen uit dat als het dividend telkens weer in de portefeuille wordt geïnvesteerd, het totale rendement na circa 10 jaar met tientallen procenten kan oplopen.
Innovatieve fondsen
ING Investment Management heeft de afgelopen jaren een pioniersrol vervuld bij het aanbieden van fondsen die vaak meerdere keren per jaar dividend uitkeren. Voorbeelden hiervan zijn onder meer het ING Hoog Dividend Aandelen Fonds, het ING Premium Dividend Fund
Veel dividendfondsen zijn relatief defensieve fondsen. Dat wil zeggen dat de beheerder minder risicovolle aandelen in het fonds tracht op te nemen. Ook vastgoedfondsen staan er om bekend een hoog dividend uit te keren. Een dergelijk fonds is het ING Global Real Estate Fund.
Overigens biedt ING IM ook verscheidene obligatiefondsen aan die een naar verhouding hoog dividend uitkeren, zoals het ING First Class Obligatie Fonds en het ING Hoog Dividend Obligatie Fonds.
Fitvermogen herbelegt het dividend dat u ontvangt door nieuwe stukken voor u aan te kopen ter waarde van het uitgekeerde dividendbedrag van uw beleggingsfonds.
Voor een overzicht van alle fondsen die dividend uitkeren en verkrijgbaar zijn op FitVermogen.nl klik hier.
*ING First Class Obligatie Fonds | * ING Hoog Dividend Obligatie Fonds | * ING Hoog Dividend Aandelen Fonds |
* ING Premium Dividend Fund | ||
* ING Global Real Estate Fund |
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. ING Asset Management B.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group dan wel de ING Groep, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Voor gedetailleerde informatie over de genoemde fondsen verwijzen wij u naar het prospectus en het daarbij behorende supplement. Voor deze fondsen is tevens de Essentiële Beleggersinformatie opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico’s. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. Daarnaast kent ieder fonds zijn eigen specifieke risico’s. Kijk voor de fondsspecifieke kosten en risico’s in het prospectus. Het prospectus, het supplement en de Essentiële Beleggersinformatie zijn verkrijgbaar via www.ingim.nl. De genoemde Luxemburgse fondsen zijn een subfonds van een SICAV, gevestigd te Luxemburg. Deze SICAV beschikt over een vergunning van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) te Luxemburg. Zowel het subfonds als de SICAV zijn geregistreerd bij de CSSF. ING Fund Management B.V. is de beheerder van alle in Nederland gevestigde ING beleggingsfondsen en in die hoedanigheid in het bezit van een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten op grond van de Wet op het financieel toezicht. De genoemde fondsen zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. Lees het prospectus voordat u belegt. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verle¬den behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein