Lage olieprijs alleen is niet zaligmakend voor opkomende markten

26 maart 2015

Een van de meest besproken economische onderwerpen van de afgelopen maanden is de scherpe daling van de olieprijs. Van rond de 110 dollar in de zomer van 2014, dook de prijs van een vat Brentolie naar onder de 50 dollar, om recent weer aan een lichte stijging te beginnen. Hoe pakt dit uit voor de opkomende markten, die de laatste jaren de status van succesverhaal hebben verloren?
De olieprijs alleen is geen wondermiddel, vertelt ING beleggingsstrateeg opkomende markten Maarten-Jan Bakkum.

Wie profiteert van de lage olieprijs?

Opkomende landen ervaren de gevolgen van de lagere olieprijs heel verschillend. De landen die olie uitvoeren worden hard geraakt door de lagere opbrengst van hun exportproduct. Aan de andere kant profiteren landen die juist veel olie invoeren flink van deze meevaller. Zo ziet Rusland, waar olie en gas 70 procent van de totale export uitmaken en goed zijn voor 16 procent van de economie, zijn inkomsten scherp dalen. Turkije daarentegen, voert 90 procent van zijn oliebehoefte juist in. Bij een prijs van 50 dollar per vat is het kostenplaatje voor Turkije heel wat vriendelijker dan bij 110 dollar per vat.

Per saldo is de daling van de olieprijs gunstig voor de opkomende markten. Slechts 14 procent van de betreffende landen is een echte olie-exporteur. Dat betekent dat meer dan driekwart kan profiteren van de lagere olieprijs. Ook China, dat meer dan de helft van zijn olie moet invoeren, heeft daar baat bij. Met de prijs op het huidige lage niveau, bespaart het land iedere maand miljarden dollars op zijn energierekening.

Voor het hele artikel klik hier

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Beveiliging  |  Privacy statement  |  Juridische informatie  |  Contact