Zzp’er en pensioen: wat zijn de mogelijkheden?

2 april 2015

ZZ'per en pensioen - wat zijn de mogelijkheden.jpgAls zelfstandige zonder personeel heeft u, evenals alle andere inwoners van Nederland, recht op een AOW-uitkering als u eenmaal de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Omdat zelfstandigen geen werkgever hebben die een pensioenregeling aanbiedt, is het verstandig om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen om later meer financiële ruimte te hebben. Een zzp’er kan dit op verschillende manieren doen.

  • Sparen
  • Beleggen
  • Lijfrente bij bank (‘banksparen’) of verzekeraar (‘lijfrenteverzekering’) afsluiten
  • Een zogenoemde oudedagsreserve vormen (voorheen FOR genoemd, fiscale oudedagsreserve)
  • Stakingswinst inzetten voor pensioen
  • Voor sommige (vaak medische) beroepen: meedoen aan een verplichte pensioenregeling
  • In enkele gevallen: oude pensioenregeling voortzetten

De beste keuze is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden en voorkeuren van de zelfstandige. Hieronder lichten wij enkele mogelijkheden toe.

Sparen: Iedereen die wat geld heeft om opzij te zetten, kan een spaarrekening openen. De spaarrente ligt op dit moment op een historisch laag niveau. Voor deposito’s, bedragen die voor langere tijd worden vastgezet, geldt soms een iets hogere rente. Over spaartegoeden boven de 21.330 euro, te samen met al het andere vermogen in box 3 (wetgeving 2015), bijvoorbeeld beleggingen, moet men vermogensrendementsheffing van 1,2% betalen.

Beleggen: Wilt u uitzicht op een hoger rendement, dan kan beleggen een aantrekkelijk alternatief zijn voor sparen. Tegelijkertijd brengt beleggen ook risico’s met zich mee. Over het algemeen geldt: hoe lager het risico, hoe lager het verwachte rendement. Als u belegt voor pensioen, heeft u meestal een langere beleggingshorizon. Dat kan gunstig zijn voor het rendement en bovendien kunt u de beleggingsstrategie zo inrichten, dat als de AOW-gerechtigde leeftijd nadert, het risico wordt verkleind. Veel mensen kiezen overigens voor een combinatie van sparen en beleggen. Bij beleggen is het belangrijk om te letten op de bijkomende kosten die op het rendement kunnen drukken.

Lijfrenteverzekering: Met een lijfrente zet u fiscaal voordelig geld opzij. De inleg kan, afhankelijk van onder meer de hoogte van het inkomen, worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. Het opgebouwde kapitaal wordt later in termijnen uitbetaald. Over de lijfrentetermijnen betaalt u inkomstenbelasting. Ook bij een lijfrente zijn de bijkomende kosten van belang.

Banksparen/lijfrenterekening: U kunt een lijfrenteovereenkomst sluiten met een verzekeraar, maar ook een bank biedt deze vorm van oudedagssparen aan. Dit laatste wordt dan een lijfrenterekening of banksparen genoemd. Een van de verschillen met een lijfrenteverzekering is dat het opgebouwde kapitaal na een eventueel overlijden van de rekeninghouder bij banksparen wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Bij een lijfrente is dit in de uitkeringsfase niet altijd vanzelfsprekend.

Oudedagsreserve: Een zelfstandige ondernemer mag onder voorwaarden een gedeelte van zijn winst jaarlijks op zijn balans reserveren, de zogenoemde oudedagsreserve. Het deel van de winst dat u aan de oudedagsreserve toevoegt wordt in dat jaar niet belast. U betaalt door de toevoeging dus minder belasting. De hoogte van de reservering is onder meer afhankelijk van de winst. Een ondernemer moet ook voldoen aan een aantal voorwaarden: zo moet bijvoorbeeld minimaal 1225 uur per jaar worden besteed aan het bedrijf. U zult op een gegeven moment de keus moeten maken om de oudedagsreserve om te zetten in een lijfrente of af te rekenen met de fiscus. Als u besluit de oudedagsreserve om te zetten in een lijfrente, betaalt u belasting over de lijfrente-termijnen. Het belastingtarief is dan vaak lager dan als u in één keer afrekent over de gehele oudedagsreserve.

Stakingswinst: Als u besluit om te stoppen met uw bedrijf, dan kan de eventuele winst die u daarbij maakt, de stakingswinst, worden omgezet in een lijfrente. Doet u dat niet dan moet u direct over het bedrag van de stakingswinst belasting betalen. Het is natuurlijk onzeker of u winst maakt bij het staken van het bedrijf.

Waar moet u op letten?
Met sparen of beleggen is uw vermogen makkelijk toegankelijk. U kunt er vaak op (zeer) korte termijn over beschikken, bijvoorbeeld om te investeren in uw bedrijf. Een lijfrenteverzekering of een lijfrenterekening (banksparen) staat langere tijd vast en uw vermogen kan meestal alleen met een boete en verlies van de belastingvoordelen worden opgenomen. De keus is hier tussen flexibiliteit en meer zekerheid voor het pensioen.

Een ander belangrijk verschil is dat uw gespaard of belegd vermogen in geval van faillissement in de failliete boedel valt. Een lijfrente kan in bepaalde gevallen buiten het faillissement blijven.

Beleggen biedt uitzicht op een vaak hoger rendement dan sparen of een lijfrente . De risico’s zijn tegelijkertijd ook hoger. Overigens zijn er ook vormen van lijfrentebeleggingen.

Bij alle vormen van opbouw voor aanvullend pensioen, is het van belang om te letten op de mogelijke bijkomende kosten. Zo rekenen sommige aanbieders van lijfrentes of bankspaarproducten kosten voor advies of kosten voor het openen van de rekening. Daarnaast zijn er vaak kosten verbonden aan de uitkering. Ook bij beleggen komen vaak transactie en servicekosten om de hoek kijken.

Bent u geïnteresseerd in beleggen voor het pensioen tegen zeer lage kosten? De beleggingsoplossing FitVoorLater biedt een flexibele mogelijkheid om aanvullend pensioen op te bouwen. U betaalt geen instap-, service of transactiekosten, alleen de kosten voor het professionele beheer van de beleggingsfondsen. Hier vindt u meer informatie over FitVoorLater.

Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. ING Asset Management B.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group dan wel de ING Groep, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video