Moet de maximale hypotheek verder omlaag?

28 mei 2015

house2.jpgDe hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van een woning moet verder omlaag. Een huizenlening zou in 2028 niet meer dan 90 procent van de kostprijs mogen bedragen. Hiervoor pleit het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een nieuw financieel adviesorgaan van de overheid, in een adviesrapport aan de regering.

Volgens het FSC is de hypotheekschuld in Nederland nog steeds ,,uitzonderlijk hoog’’ en vormt dit een risico voor de financiële stabiliteit. Een groot aantal huishoudens heeft al een hypotheek die ‘onder water staat’, aldus FSC. Een hypotheekgrens van 90 procent van de woningwaarde moet voorkomen dat bij een nieuwe daling van de huizenprijzen opnieuw veel woningbezitters met een grote restschuld komen te zitten.
Op dit moment bedraagt de maximale hypotheek 103 procent van de koopsom van een woning. Eerder is al afgesproken dat deze limiet geleidelijk verder daalt naar 100 procent in 2018. Een verdere verlaging, met 1 procentpunt per jaar na 2018, vindt het FSC wenselijk. Hiermee wordt de zogenoemde loan-to-value, de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde, verder teruggebracht.


Meer eigen geld nodig om woning te kopen
Het comité erkent dat met een hypotheeklimiet van 90 procent van de woningwaarde mensen langer zullen moeten sparen om een woning te kunnen kopen. Zij zullen meer eigen geld moeten meenemen. Dit zal volgens het FSC naar verwachting leiden tot een toename van de vraag naar huurwoningen. Het aantal huurwoningen in de vrije sector zou daarom snel moeten toenemen, benadrukt het comité.
FSC, waarin hoge ambtenaren zitten van De Nederlandsche Bank (DNB), financieel toezichthouder AFM en het ministerie van Financiën, vindt overigens niet dat de maximale hypotheek nog verder terug moet naar 80 procent van de woningwaarde. Internationaal gezien is een limiet van 90 procent nog steeds hoog, maar een verdere verlaging zou ,,omvangrijke extra besparingen vergen van jonge huishoudens’’, aldus FSC.


Tegenstanders: kosten te hoog
Tegenstanders van een verlaging van de hypotheeklimiet naar 90 procent van de woningwaarde wijzen er op dat hierdoor de huizenprijzen waarschijnlijk flink zullen dalen en er een tekort aan huurwoningen ontstaat. Zo zegt het Centraal Plan Bureau (CPB) dat aan de maatregel ,,aanzienlijke kosten zijn verbonden die zich vooral manifesteren op de woningmarkt’’. Bovendien zou de financiële stabiliteit ,,slechts in beperkte mate’’ worden bevorderd.

Disclaimer:
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NNIP Asset Management B.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group dan wel de ING Groep, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Beveiliging  |  Privacy statement  |  Juridische informatie  |  Contact