5 Redenen om nu uw pensioen te checken
Weet u hoeveel geld u te besteden hebt als u later met pensioen gaat? Als uw antwoord daarop ‘nee’ is, dan bent u niet alleen. Een meerderheid van de Nederlanders heeft geen idee wat hen na de pensioendatum te wachten staat. Toch is het verstandig om u nu in uw pensioen te verdiepen. Dat kan u later veel geld schelen.
1. Pensioen verandert snel. De afgelopen tijd is er veel veranderd in het pensioenlandschap. Grote kans dat ook u hierdoor bent geraakt. De pensioenleeftijd is verhoogd en het percentage van het salaris waarover u fiscaal vriendelijk pensioen mag opbouwen is naar beneden getrokken. Veel pensioenregelingen zijn overgestapt van eindloon naar middelloon. Sommige werkgevers zijn daarnaast overgestapt van een gegarandeerd pensioen naar een pensioen waarbij de werkgever wel een vaststaande premie betaalt, maar niet garant staat voor de einduitkering. Al deze veranderingen hebben grote invloed op uw pensioenopbouw. Op de site mijnpensioenoverzicht.nl kan iedereen die in het bezit is van een DigiD-code een overzicht van de opgebouwde AOW en het pensioen via de werkgever zien.
2. U bouwt te weinig pensioen op. Ongeveer een derde van de huishoudens in Nederland bouwt, als alleen de AOW en het aanvullende pensioen via de werkgever wordt meegerekend, te weinig pensioen op. Dat blijkt uit onderzoek van Netspar, een denktank op het gebied van pensioen. Deze groep krijgt een pensioen dat minder is dan 70 procent van het huidige inkomen. Vaak zijn dit zelfstandigen en mensen die zijn gescheiden. Maar ook voor mensen met een hoger inkomen is het opgebouwde pensioen regelmatig te laag: zij kunnen dan hun huidige leefwijze niet handhaven.
3. Een pensioengat onstaat soms ongemerkt. Door bepaalde omstandigheden kunnen mensen een zogenoemd pensioengat oplopen. Dat kan onder meer gebeuren na het wisselen van baan, een scheiding, een langer verblijf in het buitenland of kortingen door het pensioenfonds. De gevolgen hiervan zijn vaak niet direct duidelijk. Check daarom regelmatig uw eigen situatie. Hier vindt u meer informatie over gaten in het pensioen.
4. U bouwt te veel pensioen op. Ook dat komt regelmatig voor. Ruim een kwart van de huishoudens legt relatief veel geld opzij en komt uit op een zogenoemd vervangingspercentage van tegen de 100 procent, aldus Netspar. Deze groep zou het geld mogelijk in een andere levensfase beter kunnen gebruiken.
5. Bepaal op tijd hoeveel u nodig hebt. Eerder beginnen met pensioenopbouw scheelt veel geld. U kunt de toekomst niet voorspellen, maar dat hoeft niet te betekenen dat een goed plan mag ontbreken. Kijk naar uw eigen omstandigheden, uw wensen en uw huidige pensioenopbouw en bepaal of u later nog voldoende te besteden hebt. Hoe eerder u start met het opbouwen van (aanvullend) pensioen, hoe goedkoper dat is. Een voorbeeld: U mikt op een bedrag van circa 150.000 euro op uw pensioendatum en u hebt nog 25 jaar te gaan. Een voorzichtige berekening van de vermogenscalculator leert dat u dat bedrag naar verwachting kunt halen met een belegging van 200 euro per maand. De totale inleg is dan 60.000 euro. Maar als u nog slechts 15 jaar te gaan hebt tot uw pensioendatum en u wilt hetzelfde bedrag bereiken, dan moet u ruim 500 euro per maand gaan beleggen, waardoor de totale inleg na 15 jaar ruim 90.000 euro bedraagt. Uw pensioen is dan anderhalf keer zo duur geworden.
Twijfelt u over hoe u het beste uw pensioen kunt aanvullen? Het Geldplan ‘Sparen, Aflossen of Beleggen’ helpt bij het maken van financiële keuzes.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein