Prinsjesdag 2015: Economie trekt aan, maar kabinet blijft voorzichtig
De Gouden Koets, de hoedjesparade, de Troonrede en het koffertje met de Miljoenennota: alle tradities en rituelen kwamen ook dit jaar weer langs op Prinsjesdag. Bij de tradities hoort ook het lekken van de plannen van het kabinet, die dan ook ver voor de derde dinsdag in september al op straat lagen. Dat veranderde weinig aan de boodschap. Na jaren van bezuinigingen kon het kabinet deze dag weer goed nieuws brengen: de meeste Nederlanders gaan er het komende jaar op vooruit.
Enkele cijfers uit de Miljoenennota:
- De Nederlandse economie groeit in 2016 naar verwachting met 2,4 procent
- Het begrotingstekort komt uit volgend jaar uit op 1,4 procent van het bruto binnenlands product, ver onder de kritieke grens van 3 procent die ‘Brussel’ hanteert
- De begrotingsruimte wordt ingezet voor een lastenverlichting van in totaal 5 miljard euro. Die wordt vooral gebruikt om de lasten van werkenden te verlichten
- Ruim vier op de vijf Nederlandse huishoudens gaan er komende jaar op vooruit. Met name werkenden houden meer over. Een alleenstaande met een minimumloon gaat er zelfs 5,3 procent op vooruit. Voor mensen op het sociaal minimum met een uitkering stijgt de koopkracht echter niet.
Ondanks het optimisme maande het kabinet ook tot voorzichtigheid. Er is geen sprake van een juichstemming. ,,Het gaat met de Nederlandse economie beter dan verwacht, maar niet goed genoeg’’, schreef minister Jeroen Dijsselbloem in het voorwoord van de Miljoenennota. De minister wijst er op dat de economische groei voor een deel te danken is aan factoren van tijdelijke aard, zoals de lage rente, de gedaalde olieprijs en de lage stand van de euro. Bovendien is de economie kwetsbaar door de onzekere internationale ontwikkelingen. Ook koning Willem Alexander benadrukte in de Troonrede dat er geen reden is om achterover te leunen.
Dat neemt niet weg dat er volgend jaar extraatjes zijn te verdelen. Zo gaat er 375 miljoen extra naar de zorg en 345 miljoen naar Defensie. Dit volgt op miljardenbezuinigingen in eerdere begrotingen. Onder meer voor de opvang van asielzoekers en voor de kinderopvang trekt het kabinet ook extra geld uit.
Voor spaarders en beleggers zijn ook de belastingplannen van het kabinet van belang. Over een vermogen onder de 25.000 euro hoeven mensen straks minder belasting te betalen. Boven de 100.000 euro gaan de tarieven juist omhoog. Ondanks de aanpassing blijft sparen nog steeds weinig lucratief, omdat de rente momenteel heel laag staat. Hier leest u meer over de nieuwe plannen om vermogen te belasten.
Dislaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein