Aflossingsvrije hypotheek is niet zonder gevaar: bouw vermogen op om af te lossen
Het einde van veel aflossingsvrije hypotheken komt in zicht. Huiseigenaren, die met deze hypotheek profiteerden van lage maandlasten en een maximale hypotheekrente aftrek, moeten dan vaak in een keer een groot bedrag aan de bank terugbetalen. Veel mensen denken ten onrechte dat er dan gemakkelijk een nieuwe lening kan worden afgesloten. Maar dat is niet altijd het geval. Het is verstandig om hiervoor extra vermogen op te bouwen.
Vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw was een aflossingsvrije hypotheek erg populair. Woningbezitters betalen dan gedurende de looptijd alleen de rente over de lening aan de bank. De looptijd van een (aflossingsvrije) hypotheek is vaak 30 jaar. Uit onderzoek van Moneyview komt naar voren dat maar weinig banken mensen tijdig waarschuwen als het einde van de looptijd van de hypotheek in zicht komt.
Het aflossen komt dichterbij
Bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek dachten lang niet alle kersverse woningbezitters er over na hoe zij het totale bedrag alsnog zouden aflossen. Dertig jaar leek ver weg en ‘wie dan leeft wie dan zorgt’ was vaak het devies. Maar voor velen komt dit moment nu dichterbij.
Banken zijn volgens het onderzoek van Moneyview vaak bereid om aan het einde van de looptijd de hypotheek met nog eens 10 jaar te verlengen of over te sluiten naar een ander type hypotheek. Dit kan meestal echter alleen als de huiseigenaar voldoende inkomen heeft. Als iemand in de tussentijd werkloos is geworden of met pensioen is gegaan, wordt het oversluiten moeilijker.
Hypotheekrenteaftrek beperkt
Bovendien komen er ook andere financieel aspecten om de hoek kijken: hypotheekrente is niet meer dan 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Voor hypotheken die voor 2001 zijn afgesloten, begon deze periode ook in 2001. Dit betekent dat als u in 1994 een hypotheek afsloot, u tot 2031 de rente van de belastingen kunt aftrekken. Daarnaast bepaalt recente wetgeving dat het percentage waartegen de hypotheekrente maximaal mag worden afgetrokken jaarlijks met 0,5 % daalt.
Bouw vermogen op om af te lossen
Om aan het einde van de looptijd niet met lege handen te staan als u hoge bedragen aan de bank moet terugbetalen, is het verstandig om zelf vermogen op te bouwen. Afhankelijk van hoeveel tijd u hiervoor nog heeft, kunt u dit bij FitVermogen op verschillende manieren doen. Hier vindt u meer informatie over vermogensopbouw.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein