AFM maakt zich zorgen over lage rente
De lage rente brengt beleggers, pensioenfondsen en banken mogelijk in de problemen. Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een deze week verschenen vooruitblik op de periode 2016-2018. Zo zouden beleggers onverantwoorde risico’s kunnen nemen om rendement te behalen en zet de lage rente grote druk op de dekkingsgraden van pensioenen. Mensen moeten sowieso meer zelf regelen voor hun oude dag, aldus de financiële toezichthouder.
Traditionele investeringen met een relatief laag risico leveren in de huidige omgeving met lage rente weinig op. Ook sparen zet weinig zoden aan de dijk. Beleggers zouden daarom op zoek gaan naar producten die meer rendement geven, maar tegelijkertijd ook meer risicovol zijn. Dat kan later problemen opleveren, denk t de AFM.
Daarnaast zouden consumenten ook geneigd kunnen zijn meer te lenen ,,dan op lange termijn verstandig is’’. Als de rente stijgt, zouden zij hun maandelijkse lasten niet meer kunnen dragen of niet genoeg kapitaal hebben om de lening af te betalen, aldus de AFM.
De financiële toezichthouder pleit dan ook voor een goede financiële planning. Die is vooral ook belangrijk, omdat ook pensioenfondsen de druk voelen van de lage rente. De dekkingsgraden dalen, waardoor pensioenuitkeringen soms niet meer kunnen worden gegarandeerd. Mensen zouden zich er volgens de AFM van bewust moeten zijn dat zij steeds meer zelf verantwoordelijk zijn voor hun oude dag.
Tenslotte zet de lage rente ook het verdienmodel van banken onder druk. Een deel van de diensten die traditioneel werd aangeboden wordt nu soms overgenomen door andere partijen. Daardoor zou een goede en volledige dienstverlening in de verdrukking kunnen komen. Dat zou vooral het geval zijn als banken ,,onvoldoende verandervermogen’’ hebben ontwikkeld.
De toezichthouder waarschuwt ook voor ‘gedragsproblemen’ onder nieuwkomers in de financiële sector. Een gebrek aan regelgeving zou kunnen leiden tot ,,spanning tussen winstgevendheid en het borgen van klantbelang’’.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein