‘Een derde werknemers krijgt minder pensioen dan ze verwachten’
Een derde van de werkenden krijgt straks minder pensioen dan ze verwachten. Slechts 35 procent van deze groep doet daar iets aan. Dat zei voorzitter Merel Vroonhoven van de Autoriteit Financiële Markten deze week tijdens een bijeenkomst van de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van pensioenfondsen. Vroonhoven pleit voor een verplichte ‘pensioen-APK’.
Deelnemers aan pensioenregelingen moeten bij zo’n APK periodiek een goed beeld krijgen van het verwachte pensioen. Als het pensioen te laag uitvalt, moeten mensen gestimuleerd worden om maatregelen te nemen, zo citeert het blad Pensioen Pro de uitspraken van Vroonhoven.
Tekort?
De voorzitter van de financiële toezichthouder wil graag dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de houding van mensen ten opzichte van pensioen. Ook vindt ze dat er meer financiële educatie voor kinderen moet komen. Daarnaast moet de structuur van pensioenregelingen zo worden aangepast dat deelnemers eerder in actie komen bij een dreigend tekort.
Het begrip ‘tekort’ is overigens relatief. Het traditionele uitgangspunt is dat mensen na hun pensionering ongeveer 70 procent van hun salaris nodig hebben om rond te komen. Maar terwijl dat voor sommigen misschien voldoende is, zullen anderen meer nodig hebben. Zeker als ze (kostbare) plannen hebben gemaakt.
Onderneem actie
Door de veranderingen in pensioenregelingen van de afgelopen tijd is het belangrijk dat u de vinger goed aan de pols houdt wat betreft uw pensioen. Ook als u nog lang niet aan uw pensioen toe bent. De Pensioenfederatie begint bijvoorbeeld binnenkort een campagne die zich speciaal richt op dertigers.
Vaak is het verstandig om al vroeg te beginnen met het opbouwen van een extra pensioenpotje, eventueel als aanvulling op het pensioen dat u bij een werkgever opbouwt. Aanvullend vermogen opbouwen gaat gemakkelijk met FitVoorLater: beleggen voor later zonder overbodige kosten.
Lees meer over FitVoorLater
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NNIP Asset Management B.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group dan wel de ING Groep, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein