Hoe nu verder met Groot-Brittannië?
De Britten gaan de Europese Unie verlaten. De Britse premier David Cameron, de initiatiefnemer van het referendum waarin de Britse bevolking zich vorige week voor een Brexit uitsprak, stapt dit najaar op. Zoveel is duidelijk. Maar hoe de exit-gesprekken tussen de EU en Groot-Brittannië vorm gaan krijgen, wat de gevolgen zijn voor bedrijven en mensen en hoe de toekomst van de EU er uit ziet: alles is nog onzeker. In het perspectief van NN Investment Partners, de vermogensbeheerder achter FitVermogen, spelen op relatief korte termijn de volgende zaken:
1. Politieke crisis in de maak in Groot-Brittannië.
- Conservatieve partij van Cameron zal een opvolger moeten aanwijzen. Het gezicht van het Leave-kamp, Boris Johnson, zei donderdag echter geen kandidaat te zijn.
- Ook oppositiepartij Labour is verdeeld over partijleider Jeremy Corbyn.
- Intussen is Schotland, dat in meerderheid tegen een Brexit stemde, op zoek naar mogelijkheden om toch binnen de EU te blijven. Een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wordt niet uitgesloten.
- De politieke situatie in Groot-Brittannië is dus chaotisch en het kan maanden duren voordat er enige duidelijkheid komt over de Britse positie richting de EU.
2. Hoe ziet het exit-tracé er uit?
- Als eenmaal ‘artikel 50’, dat voorziet in een exit, in gang wordt gezet, kunnen de Britten 2 jaar onderhandelen over een nieuwe relatie met de EU.
- Noorwegen en Zwitserland zijn nu de enige landen buiten de EU met nauwe relaties met de unie. Beide hebben toegang tot (een deel van) de gezamenlijke markt. Beide landen betalen echter ook contributie aan de EU en accepteren het vrije verkeer van mensen en goederen. Iets waar het Leave-kamp zich juist tegen heeft verzet.
- Een nieuwe handelsrelatie met de EU vergt unanieme instemming van alle overgebleven EU-landen. Een uitdaging om dit binnen 2 jaar te bereiken. De periode van 2 jaar kan worden opgerekt, maar opnieuw met instemming van alle lidstaten.
- Londen zal intussen ook met landen buiten de EU nieuwe handelsverdragen moeten gaan sluiten. De EU heeft handelsverdragen met 60 andere landen en onderhandelt zelf over verdragen met nog eens 67 economieën.
3. Economische gevolgen op de korte termijn
- De Britse economie zal door de toegenomen onzekerheid en afname van vertrouwen mogelijk nog dit jaar in een recessie belanden.
- Internationale bedrijven en banken, die Londen gebruikten als een springplank voor de rest van de EU, zullen zich mogelijk op korte termijn orienteren op een locatie op het vaste continent. De directe investeringen vanuit het buitenland nemen dan af.
- De groei in de eurozone zal naar verwachting 0,3 tot 0,5 procent lager uitkomen dan eerder verwacht.
4. Reactie centrale banken
- Wij verwachten dat de ECB in de komende maanden meer stimulerende maatregelen voor de economie zal nemen.
- Als de euro relatief stabiel blijf, zal een verdere verlaging van het renteniveau waarschijnlijk achterwege blijven.
- Wel zal waarschijnlijk het stimuleringsprogramma, waarbij de ECB iedere maand voor 80 miljard euro aan obligaties opkoopt, worden verruimd.
- Ook de Britse centrale bank zal de stimulering verruimen en er zorg voor dragen dat Britse banken voldoende toegang hebben tot het financiële systeem.
- De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zal nu pas op zijn vroegst in december tot een nieuwe renteverhoging overgaan, is de verwachting. Eerder gingen wij uit van een renteverhoging in september.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein