Nibud bezorgd over inkomen toekomstig gepensioneerden
Gepensioneerden geven meer geld uit aan vrije tijd en reizen en worden tegelijkertijd geconfronteerd met hogere zorgkosten. Veel 65-minners bouwen nu echter flink minder pensioen op. Budgetinstituut Nibud maakt zich daarom zorgen over het toekomstige pensioeninkomen van deze groep.
Uitgaven dalen niet of nauwelijks
Het idee dat gepensioneerden veel minder uitgaven dan 65-minners is achterhaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud in samenwerking met PwC uit. Zo geven recent gepensioneerden meer uit aan vrije tijd, bijvoorbeeld aan reizen en andere uitstapjes. Naarmate de leeftijd vordert gaan de zorgkosten – als percentage van het besteedbaar inkomen – ook omhoog. Daarnaast geven gepensioneerden meer geld uit aan zaken als huishoudelijke hulp, gas en abonnementen.
Een kwart krijgt straks te weinig pensioen
Het Nibud constateert dat het gemiddelde inkomen van gepensioneerden tussen 2002 en 2014 aanzienlijk is toegenomen. Maar of deze stijging zich zal voortzetten is volgens het budgetinstituut hoogst onzeker. Door een aantal maatschappelijke ontwikkelingen dalen de gemiddelde inkomsten mogelijk juist. Zo zijn er meer scheidingen, hebben minder mensen een vaste baan, zijn er meer zzp’ers die weinig pensioen opbouwen en is er sprake van minder aanvullende pensioenopbouw. Het Nibud verwacht daarom dat een kwart van de huidige 65-minners straks te weinig pensioen heeft.
Wat te doen?
Nederlanders moeten zich actief in hun specifieke pensioensituatie verdiepen, adviseren het Nibud en PwC. Financiële planning is extra belangrijk geworden, nu er steeds meer sprake is van verschillen in persoonlijke omstandigheden. Daarbij spelen zowel de inkomenssituatie als de bestedingen, de woonsituatie en de gezondheidssituatie een rol.
De organisaties willen ook dat er meer maatwerk komt in pensioenen. Dit zou de wetgever mogelijk moeten maken.
Daarnaast zouden pensioenfondsen en –verzekeraars op een eenvoudige manier informatie moeten geven aan de deelnemer/klant over zijn of haar financiële situatie. Werkgevers zouden op hun beurt kunnen faciliteren dat werknemers naar een financieel adviseur stappen.
Wilt u op eenvoudige wijze aanvullend pensioen opbouwen? Lees hier meer over de mogelijkheden van FitVoorLater.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein