Vijf tips om van beleggen een succes te maken
Veel spaarders zijn huiverig om te gaan beleggen. Vooral de risico’s schrikken mensen af. Dat is jammer: door de lage rente levert sparen de laatste tijd weinig op. Bovendien wijst onderzoek uit dat beleggen over een langere periode vrijwel altijd meer heeft opgeleverd dan sparen. Als u deze vijf tips volgt wordt de kans dat u beleggen tot een succes maakt aanzienlijk groter.
1. Beleg alleen met geld dat u kunt missen
Houdt u na uw vaste lasten nog geld over? Leg dan ook een spaarbuffer aan voor noodzakelijke onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of auto. Beleg alleen met het geld dat u daarbovenop overhoudt.
2. Spreid zoveel mogelijk het risico
Het lijkt soms aantrekkelijk om één interessant bedrijf uit te kiezen of al uw geld te zetten op een sector of regio die nu op de markt goed presteert. Maar als net deze belegging in waarde daalt, gaat uw vermogen in rook op. Het is verstandig om risico’s te spreiden. Als u belegt in fondsen, brengt u automatisch spreiding aan. Een nog betere risicospreiding bereikt u als u belegt in een mixfonds of meerdere beleggingsfondsen in uw portefeuille combineert.
3. Stap voor stap instappen
U kunt natuurlijk in een keer een (groot) bedrag beleggen. Maar bent u dan wel op het ‘juiste’ moment ingestapt? Iedere maand een (vast) bedrag beleggen biedt veel voordelen. Zo koopt u automatisch meer aandelen als de koersen laag zijn en minder aandelen als de koersen hoog zijn. Zo spreidt u de gemiddelde aankoopprijs van de fondsen waarin u belegt.
4. Stel beleggen niet uit: begin zo vroeg mogelijk
Vroeg beginnen met beleggen levert op den duur veel meer vermogen op. Dat komt door het ‘rendement op rendement’-effect: het rendement dat u door de jaren heen belegt, komt bovenop het oorspronkelijke bedrag en de periodieke inleg en brengt ook weer rendement op. Bovendien zou u, als u een langere periode heeft om te beleggen, ook meer risico kunnen nemen om kans te maken op een hoger rendement. Als het een tijdje tegenzit, heeft u meer tijd om eventuele verliezen goed te maken.
5. Let op de kosten!
Het laatste, maar zeker niet het minst onbelangrijke punt. Kosten die u betaalt aan uw vermogensbeheerder of broker kunnen zwaar wegen op uw uiteindelijke rendement. Een vergelijking van de Vereniging van Effectenbezitters laat zien dat het verschil tussen een goedkope en een dure aanbieder over een langere periode kan oplopen tot circa 10.000 euro. FitVermogen is een van de goedkoopste aanbieders volgens de VEB. U betaalt alleen de lopende kosten van de fondsen en géén kosten voor het openen of aanhouden van een rekening en géén service- en transactiekosten.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein