Moet u straks betalen voor uw geld op de bankrekening?
Moeten particulieren en bedrijven straks betalen om geld op de bankrekening te houden? Dat is niet ondenkbaar nu de rente op vrij opneembare tegoeden bij de grootbanken steeds meer richting de nul gaat. ING verlaagt per 1 september de rente van 0,4 tot 0,3 procent, zo deelde de bank haar klanten eind augustus mee. Aan het begin van het jaar stond de rente bij ING op opneembare tegoeden nog op 0,7%.
Ook bij andere grootbanken, zoals Rabobank en ABN Amro, liggen de tarieven voor vrijopneembare tegoeden momenteel tussen de 0,3 en 0,4 procent. Alleen SNS zit vooralsnog iets hoger met internetsparen.
ING schreef haar klanten dat de beslissing voor de renteverlaging mede was ingegeven door ,,de huidige lage marktrente’’. De Europese Centrale Bank verlaagde in maart de depositorente van min 0,3 naar min 0,4 procent. Dat betekent dat banken aan de ECB moeten betalen als zij geld bij de centrale bank willen stallen.
ABN Amro zou haar zakelijke klanten al hebben gewaarschuwd dat per 1 oktober voor een bepaalde groep een negatieve rente zou kunnen worden gerekend. Dat berichtte De Telegraaf in juli. Of de bank dat ook daadwerkelijk gaat doen is niet bekend.
Genoeg van de lage rente en geen zin om straks geld aan de bank te betalen? Als u uw geld langer kunt missen, is beleggen een interessant alternatief. Beleggen brengt meer risico met zich mee dan sparen, maar levert op langere termijn doorgaans ook meer op. (Onderzoek Ortec Finance Research Center, 2013).
Met een van de Gemaksfondsen van FitVermogen krijgt u bijvoorbeeld eenvoudig een goed gespreide portefeuille in handen, waar u weinig omkijken naar hoeft te hebben. De verhouding tussen risico en rendement bepaalt u bij de Gemaksfondsen zelf.
Disclaimer
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein