Spaarrente richting 0 procent
Klanten van Triodos krijgen vanaf 3 april geen rente meer op hun spaartegoeden. Triodos is de eerste bank in Nederland die het rentetarief op 0 zet, zo werd deze week bekend. Mogelijk zullen andere banken dit jaar volgen met verdere verlagingen van de rente. In verschillende Europese landen moeten vermogende klanten zelfs al betalen om hun geld op een spaarrekening aan te houden.
Triodos maakte woensdag bekend de spaarrente op 0% te gaan zetten. De duurzame bank zei niet te verwachten hierdoor veel cliƫnten te verliezen, omdat klanten veeal niet voor de rente, maar voor het duurzame karakter hebben gekozen.
Bij de grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank staat de rente op gewone spaartegoeden momenteel nog op 0,2 procent. Economen verwachten dat ook dit tarief in de loop van het jaar verder zal dalen naar 0,05 tot 0 procent.
Bijbetalen voor spaargeld?
De rente staat op een historisch laag niveau, onder meer omdat de Europese Centrale Bank de afgelopen jaren de centrale rentetarieven fors verlaagde om de economie te stimuleren. Banken moeten al enige tijd betalen om geld bij de ECB te stallen.
Een negatieve spaarrente voor particulieren ligt in Nederland dit jaar waarschijnlijk niet in het verschiet. Maar enkele banken in Duitsland laten klanten met meer dan 3 miljoen euro inmiddels wel bijbetalen om hun spaartegoed aan te houden. De Zwitserse bank UBS meldde deze week dat ook klanten met 1 miljoen of meer op hun spaarrekening geld zullen moeten toeleggen.
Sparen kost geld
Een rente van 0 procent kost de spaarder op zich geen geld. Maar als spaargeld geen rente oplevert, teert inflatie daar wel op in. Sinds afgelopen zomer is de inflatie in Nederland flink aan het stijgen. Afgelopen februari lagen de prijzen 1,7% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Disclaimer.
De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein