Inflatie knaagt gaten in uw geld

12 mei 2017

Inflatie knaagt gaten in uw geld_image.jpgDe inflatie is terug van weggeweest in Europa. Het afgelopen jaar stegen de prijzen van goederen en diensten steeds sneller en in april kwam de inflatie in de eurozone uit op 1,9 procent. Wat is inflatie en wat betekent het voor uw vermogen?

Wat is inflatie?

De prijzen van goederen en diensten veranderen voortdurend, onder andere door verschuivingen in de vraag en het aanbod. Als er sprake is van een algehele stijging van de prijzen, noemen we dat inflatie. Prijsstijgingen leiden er toe dat u voor 1 euro minder kunt kopen dan voorheen. Hoeveel minder wordt uitgedrukt in procenten. Het cijfer van 1,9 procent betekent dat het gemiddelde prijsniveau in april 1,9 procent hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar.

Hoe wordt inflatie berekend?

Voor de berekening van inflatie kijken statistici naar de prijzen van goederen en diensten die huishoudens consumeren. Het gaat om een ‘mandje’ van zaken als voeding, benzine, kleren, computers, vliegtickets, verzekeringen en het tarief van kappers. Niet iedere prijsverandering heeft evenveel invloed op de algemene prijsstijging of daling. Aan verschillende producten of diensten worden verschillende ‘gewichten’ toegekend. Zo zal een prijsstijging van benzine meer invloed hebben op de inflatie-index dan een prijsstijging van koffie.

Is inflatie goed of slecht?

Stijgende prijzen duiden vaak op een goed draaiende economie. Daarom streeft de Europese Centrale Bank er dan ook naar om de inflatie in de eurozone rond de 2 procent te houden. Inflatie betekent weliswaar dat de prijzen stijgen, maar vaak stijgen de lonen ook mee. Mensen krijgen door de sterkere economie meer geld in hun portemonnee. Inflatie hoeft dus niet te leiden tot minder koopkracht. Voor mensen met schulden of een hypotheek is inflatie vaak gunstig: de totale schuld wordt in feite minder waard. Maar voor mensen met geld op de bank is inflatie, ook wel geldontwaarding genoemd, om dezelfde reden juist minder positief.

Wat doet inflatie met uw vermogen?

Inflatie zorgt er voor dat de koopkracht van geld daalt. Als u geld op een spaarrekening heeft staan, moet de rente gelijk aan of hoger zijn dan de inflatie om het geld zijn waarde te laten behouden. Als de rente lager ligt dan de inflatie, daalt het geld in waarde en kost sparen dus in feite geld. Dit geldt overigens ook voor het rendement op beleggingen. De spaarrente bij grootbanken ligt nu gemiddeld net boven de 0,1 procent. Dat is aanzienlijk lager dan de inflatie in Nederland, die in april 1,6 procent bedroeg.

Disclaimer.

De informatie in dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een beleggingsinstrument te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie. Beleggers zouden zelf advies moeten vragen indien ze twijfelen over de geschiktheid van een belegging. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en gebaseerd is op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie en mogelijke aanbevelingen in dit document kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V. en haar dochtermaatschappijen, noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar functionarissen, haar directeuren of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie of mogelijke aanbevelingen. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Beveiliging  |  Privacy statement  |  Juridische informatie  |  Contact