Olieprijs naar nieuw dieptepunt

26 juni 2017

Beleggers ABCDe olieprijs is de afgelopen weken steeds verder gedaald. De prijs van een vat Amerikaanse olie staat nu met circa 43 dollar op het laagste punt in ruim een jaar. Wie profiteert er van de lage prijs en wordt olie de komende tijd weer duurder?

De olieprijs heeft de afgelopen jaren wel eens lager gestaan. In 2016 werd een voorlopig dieptepunt van rond de 33 dollar per vat bereikt. Toen werd wel een nieuwe stijging voorspeld, die – zeker met een herstellende wereldeconomie – voorlopig wel zou aanhouden. De prijs is weer opgekrabbeld, maar een aanhoudende stijging blijkt niet realistisch. Terwijl de wereldeconomie goed draait en producerende landen verschillende keren een productiebeperking hebben afgesproken, is de prijs dit jaar toch weer met zo’n 10 procent gedaald.

Profiteert iedereen van de lage olieprijs?  

Voor consumenten is goedkope olie over het algemeen gunstig: je gooit goedkoper de tank vol en de stookkosten zijn lager. Landen die grote hoeveelheden olie importeren om hun economie te laten draaien zijn ook blij met de lage prijzen.
Oliebedrijven daarentegen zijn minder tevreden over de lage prijzen: de kosten om olie naar boven te pompen blijven gelijk, terwijl de verkoopprijzen dalen. Door de lage opbrengsten investeren oliebedrijven ook minder in exploratie en het aanboren van toekomstige bronnen. Landen die olie exporteren, zoals Rusland en Noorwegen, krijgen minder inkomsten binnen.

Gaat de prijs van olie weer omhoog?  

De prijs van olie wordt bepaald door de vraag én het aanbod. De aandacht gaat meestal echter uit naar het aanbod: spreken olieproducerende landen een productieplafond af? Houden landen die niet bij de OPEC zijn aangesloten zich aan dat plafond en hoe zit het met de ontwikkelingen in schalie-olie en –gas? Inmiddels zeggen deskundigen dat de vraag-kant een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Auto’s en vliegtuigen worden zuiniger, er wordt steeds meer zonne- en windenergie gebruikt en de grootste gebruiker van olie, China, heeft beloofd de economie te ‘vergroenen’. En dat gaat meestal gepaard met minder olieverbruik. Dat betekent echter niet dat de prijs ook nu alleen maar blijft dalen. De wereldeconomie is vooralsnog niet klaar om over te stappen op alternatieve energiebronnen. Zo worden auto’s weliswaar zuiniger en steeds vaker elektrisch, voor vrachtwagen, vliegtuigen en schepen bestaat er nog geen alternatief voor fossiele brandstoffen.

Daarnaast bliijft het aanbod een belangrijke rol spelen: omdat bedrijven nu door de lage prijs minder in nieuwe oliebronnen investeren en oude geleidelijk opraken, kan het zijn dat het aanbod sneller gaat dalen dan de vraag. De prijs kan dan weer flink omhoog gaan. Ook de productie-afspraken die olieproducerende landen met elkaar afspreken spelen een rol.

NN Investment Partners, de vermogensbeheerder achter de NN-fondsen van FitVermogen, verwacht dat de olieprijs in het derde kwartaal van 2017 weer gaat opkrabbelen. De afspraken van olieproducerende landen, die de afgelopen tijd zijn gemaakt, gaan dan hun vruchten afwerpen. In de herfst komt dan ook weer de vraag op gang omdat er weer meer moet moet worden gestookt.

Disclaimer.
Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

 

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Beveiliging  |  Privacy statement  |  Juridische informatie  |  Contact