Rijkdom komt uit erfenis, eigen bedrijf en beleggingen
Rijke Nederlanders beleggen, verdienen geld met hun eigen bedrijf en schenken liever aan hun kinderen dan aan goede doelen. Een erfenis is voor zo’n 40% van deze groep de belangrijkste herkomst van hun vermogen. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau GfK in opdracht van ABN Amro Mees Pierson heeft gedaan.
Sparen of beleggen?
Een minderheid van de vermogenden, vier op de tien, heeft het grootste deel van hun vermogen in spaargeld zitten. De lage spaarrente baart hen grote zorgen, zo blijkt uit het onderzoek waarin mensen met minimaal een half miljoen vrij vermogen zijn ondervraagd. Beleggen is het belangrijkste alternatief voor sparen: 63% belegt. Daarnaast investeert zo’n 10% van de vermogenden in vastgoed.
Schenken aan de kinderen of aan een goed doel?
Kinderen gaan voor. Veel vermogenden houden rekening met de volgende generatie en ruim 80% is van plan om (een deel van) het geld aan zijn kinderen te schenken. Slechts 20% wil alleen geld aan goede doelen nalaten. Een op de vijf rijke Nederlanders bespreekt zijn of haar vermogen nooit met de kinderen. Maar bijna de helft schenkt de kinderen wel jaarlijks het maximale bedrag dat belastingvrij kan worden weggegeven.
Allemaal een tweede huis?
Een derde van de ‘rijken’ uit het onderzoek zegt een over een tweede huis te beschikken, in Nederland of in het buitenland. Voor miljonairs ligt dit percentage hoger. Maar niet alle vermogenden wonen in villa’s of paleizen. 20% heeft een koophuis met een waarde onder de 300.000 euro. Een tiende woont in een huurwoning. Overigens droomt een derde van de ondervraagden er van om permanent in het buitenland te gaan wonen, maar gaat dit waarschijnlijk niet echt doen. Zo’n 10 procent doet het al wel of heeft concrete plannen.
Zorg of zorgen?
De zorg in Nederland krijgt van de meeste vermogenden een ruime voldoende (7,3). Maar 60% zegt zich wel zorgen te maken over het zorgstelsel, vooral door de oplopende kosten. Minder dan een derde heeft concrete maatregelen genomen om (extra) zorg in te kopen. Zoals de meeste Nederlanders weet bijna de helft van de rijke Nederlanders dat ze thuis oud willen worden. Bijna 4 op de 10 zegt nog geen idee te hebben hoe ze hun oude dag willen inrichten.
Disclaimer
Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein