Alles goed geregeld voor later?
Het Nederlandse pensioenstelsel is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Terwijl voor de meeste mensen geldt dat ze langer moeten werken voor minder pensioen, is lang niet iedereen zich daar van bewust. Hoe zit uw pensioen in elkaar, wat is er veranderd en wat kunt u zelf doen om het goed te regelen voor later?
Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie zogeheten ‘pijlers’. De eerste pijler is de AOW, in feite het staatspensioen waar alle Nederlandse ingezetenen recht op hebben. De tweede pijler is het pensioen dat mensen kunnen opbouwen via hun werkgever, het bedrijfspensioen. De derde pijler bestaat uit het eigen vermogen dat voor pensioen kan worden ingezet. De eerste twee pijlers zijn de laatste jaren flink versoberd.
Pijler I: de AOW
- De AOW-leeftijd is verhoogd en gaat in stapjes verder omhoog. Dit is gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting.
- Wanneer iemand zijn AOW krijgt is afhankelijk van zijn of haar huidige leeftijd. Iemand die in 1980 geboren is, krijgt zijn AOW-uitkering met 70 jaar en 6 maanden.
- De tijd dat iedereen vanaf zijn 65e verjaardag van zijn AOW kon gaan genieten ligt dus ver achter ons.
Pijler II: pensioen via uw werkgever
- De meeste bedrijven zijn overgestapt van pensioen dat gebaseerd is op eindloon naar pensioen gebaseerd op middelloon. Dit betekent veelal een lager pensioen.
- Het maximale opbouwpercentage is voor iedereen verlaagd van 2,15% naar 1,85%. Dat lijkt een kleine stap, maar betekent zo’n 12% minder pensioen.
- Steeds meer bedrijven stappen over van toegezegd pensioen (Defined Benefit, DB) naar pensioen waarvan alleen de inleg vaststaat, niet de uitkomst (Defined Contribution, DC). Dit betekent onzekerheid voor de deelnemers over het resultaat.
- De pensioenopbouw voor mensen met een salaris boven de 103.317 euro (situatie 2017) is beperkt tot dit bedrag. Dit betekent dat deze groep minder ouderdoms- en nabestaandenpensioen opbouwt via de werkgever.
Pijler III: het eigen vermogen
- Nu de eerste twee pijlers van het pensioen zijn versoberd, zouden mensen zelf een extra pensioenpotje kunnen opbouwen om wensen en dromen voor later te realiseren. Dit kan op verschillende manieren:
- De traditionele spaarrekening. Dat is relatief veilig, maar levert momenteel weinig op
- Uw hypotheek aflossen om uw woonlasten te verlagen en de mogelijke besparing opzij te zetten.
- Bruto pensioenproduct: met een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening kunt u geld opzij zetten voor uw pensioen. U profiteert dan van belastingvoordelen, maar dat kan alleen als u een pensioentekort over het salaris tot 103.317 (situatie 2017) hebt.
- Netto lijfrente: voor mensen met een salaris boven de 103.317 euro. U zet op deze manier geld opzij om later een lijfrente aan te kopen en profiteert van belastingvoordelen.
- Zelf een pensioenpotje opbouwen door te beleggen
Wat kan ik zelf doen?
Iedereen kan een extra pensioenpotje opbouwen door te beleggen. Aan beleggen zijn risico’s verbonden: u kunt uw inleg verliezen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat beleggen over een langere termijn altijd meer heeft opgeleverd dan sparen. Hoe eerder u begint, hoe hoger het kapitaal dat u kunt opbouwen, dat komt onder meer door het ‘rendement op rendement’ effect.
Op FitVoorLater leest u hoe u eenvoudig extra pensioen kunt opbouwen.
Disclaimer
Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein