Wat gebeurt er met mijn beleggingen als de rente stijgt?
Hoe reageren markten op een renteverhoging? De vraag is in Europa eigenlijk nog niet aan de orde. De rente blijft hier naar verwachting immers nog langere tijd op een laag niveau. Sommige beleggers maken zich echter wel zorgen over een mogelijke renteverhoging en vragen zich af wat dit betekent. De mogelijk gevolgen van een renteverhoging voor u op een rij, plus een tip.
Maar wat gebeurt er als de rente volgend jaar of in 2019 daadwerkelijk omhoog gaat?
Aandelen
In theorie is een renteverhoging niet gunstig voor aandelen. Een hogere rente leidt er toe dat bedrijven meer moeten betalen voor hun leningen, waardoor de kosten stijgen. Consumenten betalen meer voor hun kredieten en krijgen een hogere vergoeding voor hun spaargeld, waardoor hun uitgaven kunnen dalen. Ook dat is minder positief voor bedrijven.
Maar met de negatieve gevolgen van een renteverhoging blijkt het vaak toch los te lopen, zeker als de verhoging geleidelijk en relatief laat gebeurt. De ECB zal de rente namelijk pas verhogen als de economische groei in Europa sterk aantrekt en ook de inflatie in de buurt komt van de doelstelling van de ECB van 2%. Een sterk groeiende economie en stabiele inflatie is juist weer gunstig voor bedrijven en dus ook voor aandelen.
Obligaties
Voor obligatie beleggers liggen de zaken anders. De waarde van een obligatie, oftewel de koers, beweegt zich omgekeerd evenredig aan de rente. Obligatiebeleggers hebben de afgelopen jaren kunnen profiteren van een alsmaar dalende rente en dus hogere koersen. Gaat de rente omhoog, dan dalen de koersen van lopende obligaties.
Dat komt omdat nieuw uitgegeven leningen aantrekkelijker worden voor beleggers. De rentevergoeding daarop is immers hoger. Om beleggers toch te overtuigen te beleggen in lopende obligaties, moet de prijs daarom omlaag.
Wat te doen?
Alle obligaties de deur uit dan maar? Dat zou onverstandig zijn. Want obligaties zorgen, op zowel korte als op lange termijn, voor een belangrijke spreiding in een beleggingsportefeuille. U heeft ook een andere optie. Niet alle obligaties zijn even gevoelig voor een rentewijziging. Het bovengenoemde effect is het sterkst bij obligaties met een langere looptijd.
U kunt er voor kiezen te beleggen in obligaties waarvan de zogenoemde ‘duratie’ flexibel is. Duratie geeft de mate van rentegevoeligheid van een obligatie aan. Hoe korter de duratie, hoe minder een lening reageert op een renteverandering.
FitVermogen biedt hiervoor verscheidene fondsen aan, onder meer het NN First Class Obligatie Fonds, het NN Opportunity Obligatie Fonds N Dis (Q) EUR en het NN (L) First Class Yield Opportunites N Dis Eur.
Disclaimer
Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V.
NN Investment Partners B.V. is de beheerder van de in Nederland gevestigde NN Investment Partners fondsen en in die hoedanigheid in het bezit van vergunningen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op grond van de Wet op het Financieel Toezicht. Het fonds is geregistreerd bij de AFM. NN(L) is een subfonds van NN(L), gevestigd te Luxemburg. NN (L) beschikt over een vergunning van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) te Luxemburg. Het fonds is geregistreerd bij de AFM. Het prospectus, het supplement en de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) (met daarin informatie inzake het fonds, de kosten en de risico’s) zijn verkrijgbaar via www.nnip.nl. Loop geen onnodig risico: lees het prospectus, het supplement en de EBI voordat u belegt. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein