Wat doet uw portemonnee in 2018?
Rond Prinsjesdag kijkt iedereen naar de koopkrachtplaatjes voor het komende jaar. Welke invloed hebben de plannen van het demissionaire kabinet op uw portemonnee in 2018? Uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat bijna iedereen er een beetje in koopkracht op vooruit zal gaan, gemiddeld met 0,6%*. Maar als de inflatie volgend jaar hoger of lager uitvalt dan verwacht, veranderen de cijfers. Bovendien kan een nieuw kabinet roet in het eten gooien, of bepaalde groepen juist blij maken.
De cijfers van het CPB laten zien dat werkenden er n 2018 gemiddeld 0,8% op vooruitgaan, terwijl uitkeringsgerechtigden een plusje van 0,3% kunnen verwachten. Per type huishouden verschillen de percentages. Zo gaan huishoudens met een inkomen van 3,5 tot 5 keer het wettelijk minimum loon er 0,8% op vooruit, terwijl mensen die 5 keer het minimumloon verdienen er 1,1% bij krijgen.
Nibud: weinig verschil
Volgens budgetinstituut Nibud zullen de meeste Nederlanders nauwelijks iets merken van de koopkrachtstijging in 2018. Daarvoor zijn de koopkracht verschillen te klein. Het Nibud, dat de cijfers uit de Rijksbegroting vertaalt naar veel verschillen types huishoudens, waarschuwt dan ook voor een te positieve stemming over de koopkracht.
Een negatieve uitschieter vormt volgens het Nibud de groep van gepensioneerden met een aanvullend pensioen. Hun koopkracht kan tot bijna 1,5% dalen. Cijfers van het CPB wijzen echter op een gemiddelde koopkrachtverbetering voor gepensioneerden van 0,6%, met een kleinere plus voor mensen met een aanvullend pensioen.
Met de Nibud Koopkrachtberekenaar kunt u voor uw eigen huishouden uw koopkracht in 2018 uitrekenen.
Inflatie blijft onzekere factor
De cijfers van het CPB en het Nibud zijn voorspellingen op basis van de Rijksbegroting. Inflatie speelt een belangrijke rol bij het al dan niet uitkomen van de projecties. Als de inflatie lager uitvalt dan verwacht, kan de koopkracht stijgen. Een hogere inflatie holt de koopkracht juist uit. Zo stijgt de koopkracht dit jaar (2017) minder dan verwacht omdat de inflatie hoger is dan eerder gedacht. Het CPB gaat nu uit van een veronderstelde inflatie van 1,3 procent in 2018.
* *CPB, Macro-Economische Verkenning 2018
Disclaimer
Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein