Rente blijft voorlopig historisch laag
De spaarrentes in Europa staan nog steeds op een historisch laag niveau. De grootbanken hanteren rentes van 0,05% en een verdere verlaging is niet ondenkbeeldig. In sommige Europese landen moeten vermogende klanten zelfs al betalen om hun geld op een spaarrekening aan te houden. Hoe lang gaat de beweging omlaag nog door?
De rente op spaartegoeden beweegt al zo’n 25 jaar overwegend omlaag. Rond 1992 waren rentes tussen de 5 en 8 procent geen uitzondering. Dat niveau is de afgelopen jaren nooit meer gehaald. Vooral in de afgelopen 5 jaar is de daling hard ingezet. Stond de gemiddelde rente in 2012 nog op ruim 2 procent, nu is 0,5% het maximum wat u bij een (kleinere) bank nog kunt krijgen op een vrij opneembare spaarrekening.
Geen zicht op hogere rente in Europa
Mogelijk leest u in de krant over hogere rentetarieven in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië. De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, heeft de rente dit jaar twee keer met kleine stappen verhoogd en NN Investment Partners (NN IP), de fondsbeheerder achter FitVermogen, verwacht dit jaar nog één en volgend jaar nog twee stapjes omhoog. De Britse centrale bank, de Bank of England, zette enkele dagen geleden voor het eerst in tien jaar een eerste rentestap. Het belangrijkste rentetarief ging van 0,25% naar 0,5%.
Heeft dit gevolgen voor de spaarrentes in Europa? Voorlopig waarschijnlijk niet. De Europese centrale bank (ECB) kondigde weliswaar aan het stimuleringsprogramma voor de economie volgend jaar voorzichtig te gaan afbouwen, maar dat betekent niet dat de rente ook omhoog gaat. De eerste rentestap zal naar verwachting van economen op zijn vroegst in 2019 plaatsvinden. Het belangrijkste rentetarief zou in dit geval dus nog bijna twee jaar onveranderd op nul blijven staan. Spaarders zullen dus nog langere tijd geduld moeten hebben.
Sparen kost geld
Een lage rente kost de spaarder op zich geen geld. Maar als spaargeld geen rente oplevert, teert inflatie wel op het geld in. De inflatie in Nederland bedroeg in september 1,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat betekent dat de waarde van geld – wat u met het geld kunt kopen – 1,5% minder is geworden ten opzichte van september 2016.
Disclaimer.
Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein