Een kwartaal met twee gezichten – vooruitzichten nog onzeker
De coronacrisis maakt een wereldwijde recessie onvermijdelijk. Hoe sterk de krimp precies zal zijn, is nog moeilijk te zeggen. Voor de aandelenmarkten is het vooral van belang wanneer de bedrijvigheid weer op gang komt. De bedrijfswinsten zullen dit jaar hoe dan ook flink dalen, in sommige sectoren extra sterk.
Het eerste kwartaal van dit jaar was voor de aandelenmarkten een van de slechtste ooit. Beleggers waren aanvankelijk nog relatief optimistisch, omdat de wereldeconomie begin dit jaar nog behoorlijk draaide. De stemming sloeg echter om toen het coronavirus zich na China ook in Europa en over de rest van de wereld verspreidde. Dit nieuws bracht de aandelenkoersen vanaf eind februari in een neerwaartse spiraal. Nooit eerder waren de dalingen in zo’n korte tijd zo fors.
Vooral de energiesector had het zwaar, omdat ook de olieprijs nog eens inzakte door onenigheid tussen Rusland en Saoedi-Arabië. In de financiële sector drukte de vrees voor een sterke stijging van het aantal oninbare leningen de koersen. De gezondheidszorg en dagelijkse consumentengoederen - twee zeer belangrijke sectoren in deze crisis – hielden zich relatief goed, net als de technologiesector. Doordat overheden en centrale banken met astronomische steunbedragen over de brug kwamen, veerden de markten in de laatste dagen van maart wel weer wat op, maar de onzekerheid blijft groot.
Permanente schade of snel herstel?
We weten niet hoe het coronavirus zich zal ontwikkelen en hoelang de lockdowns in de verschillende landen nog zullen duren. Dit maakt het lastig om de ernst van de economische schade in te schatten. We weten één ding wel zeker: een recessie als gevolg van de coronacrisis is onvermijdelijk, ook in Nederland. NN Investment Partners gaat uit van een wereldwijde krimp van de productie die per saldo sterker zal zijn dan in alle andere recessies sinds de Tweede Wereldoorlog. En in de Verenigde Staten en de zwaarst getroffen Europese landen zal het begrotingstekort waarschijnlijk oplopen tot meer dan 10% van het bruto binnenlands product.
Overheden en centrale banken doen er ondertussen alles aan om de gevolgen voor de economie zo beperkt mogelijk te houden. Het is nog te vroeg om al te concluderen dat dit werkt. Voor beleggers gaat het er vooral om hoe snel de economie straks, als winkels weer open mogen en de bedrijvigheid weer op gang komt, kan terugkeren naar een meer normale situatie. Zal de economie, en dus de aandelenmarkt, dan een heel sterk herstel laten zien? Of is er permanente schade aangericht die de snelheid van het herstel ernstig zal beperken? Die vraag kunnen we nu nog niet beantwoorden.
Flinke klap bedrijfswinsten
De impact van de coronacrisis zal straks ook te zien zijn in het aantal faillissementen. In de afgelopen dagen hebben steeds meer bedrijven hun dividend en de inkoop van eigen aandelen beperkt om geld te besparen. Ze kondigden ook extra herstructureringen en plannen om werknemers te ontslaan aan. Sectoren die door de virusuitbraak als eerste worden geraakt, zijn cyclische consumentengoederen, de auto-industrie, transport en de grondstoffengerelateerde sectoren energie en basismaterialen.
Beleggers op de aandelenmarkten gaan er op dit moment van uit dat bedrijven dit jaar tussen de 15 en 20% minder winst zullen maken. NN Investment Partners vindt dit een te optimistische schatting. Zij gaat voorlopig uit van een winstdaling van 25% voor 2020, afhankelijk van hoelang de lockdowns zullen duren en hoelang het duurt voordat de economie weer normaal kan gaan draaien. Uiteraard volgt NN Investment Partners de ontwikkelingen rond de coronacrisis op de voet en als het nodig is past zij haar portefeuilles van de NN-fondsen bij FitVermogen aan.
Meest gelezen nieuwsberichten
-
16 juli 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Wereldwijde aandelen zetten hun opmars voort, staatsobligaties verliezen ook dit kwartaal terrein -
20 juni 2024
Jaarlijkse Dividenduitkering Nederlandse Goldman Sachs beleggingsfondsen -
30 april 2024
Dynamic Mix kwartaalupdate: Aandelen bleven sterk presteren in het eerste kwartaal, staatsobligaties verloren licht terrein