Maandupdate NN Dynamic Mix: Vastberadenheid centrale banken maakt beleggers nerveus

17 oktober 2022

Terugblik

In september doken de financiële markten diep in het rood. De inflatie was hoger verwacht, de houding van de centrale banken was ultra-agressief en de oorlog in Oekraïne escaleerde opnieuw. Hierdoor nam de vrees voor een wereldwijde recessie verder toe. Voor beleggers was er geen ontkomen aan. Aandelen zaten net als in de tweede helft van augustus in de hoek waar de klappen vielen en sloten september af onder het eerdere diepte-punt van halverwege juni. Vastgoedaandelen leden de grootste verliezen. Ook grondstoffen (inclusief olie en gas) werden geraakt door twijfels over de economische groei. Ondanks die twijfels liepen de obligatierentes verder op, wat leidde tot sterk negatieve resultaten voor obligaties. Zowel hoogwaardige staatsobligaties als meer risicovolle obligaties stonden onder druk.

De belangrijkste oorzaak van de onrust op de financiële markten is de vastberadenheid van centrale banken om de extreem hoge inflatie tegen te gaan, zelfs als dit op korte termijn pijn doet en het risico op een recessie vergroot. Zo verhoogde de Amerikaanse Federal Reserve de beleidsrente voor de derde keer op rij met 75 basispunten. Hierdoor werd de dollar meer waard ten opzichte van de euro en andere valuta’s. De Europese Centrale Bank trachtte haar geloofwaardigheid als inflatiebestrijder te herstellen met een nooit eerder vertoonde renteverhoging van 75 basispunten. De Bank of England kwam met een renteverhoging van 50 basispunten en moest later in de maand stevig ingrijpen op de Britse staatsobligatiemarkten, omdat de financiële stabiliteit in gevaar kwam. Beleggers deden Britse langlopende staatsleningen massaal van de hand door paniek over de 45 miljard pond aan belasting-verlagingen die de nieuwe Britse premier Truss aankondigde.

De inflatiecijfers kwamen opnieuw hoger uit dan experts hadden verwacht. In de VS daalde de algemene inflatie weliswaar licht (8,3% in augustus, door de lagere olieprijs), maar steeg de kerninflatie (exclusief energie- en voed-selprijzen) onverwacht van 5,9% naar 6,3%. In de eurozone zorgen de extreem hoge gasprijzen voor een inflatie van 10%.

De Amerikaanse economie houdt vooralsnog goed stand. Vooral de arbeidsmarkt blijkt veerkrachtiger dan gedacht en ondanks de hoge inflatie liepen ook de consumentenbestedingen licht op. Dit vergroot het risico dat de Federal Reserve te hard of te lang op de monetaire rem zal trappen. In Europa presenteerden verschillende landen maat-regelen om de gevolgen van de energiecrisis voor gezinnen en bedrijven te verlichten. Door het erg lage vertrou-wen bij consumenten en ondernemers lijkt een recessie in Europa onvermijdelijk.

Verder namen de geopolitieke spanningen toe door de Russische annexatie van vier Oekraïense regio’s en de ge-deeltelijke mobilisatie. Ook werden er lekken ontdekt in de Nord Stream-pijpleidingen, vermoedelijk het gevolg van sabotage. Hierdoor lijkt het uitgesloten dat de toevoer van Russisch gas weer kan worden opgevoerd.

Vooruitblik

Afgezien van de Bank of Japan hebben de centrale banken hun rentes in het derde kwartaal verder opgeschroefd en benadrukt dat de strijd tegen inflatie prioriteit nummer één is. Dit betekent dat ze de rentes snel verhogen en op een hoger niveau houden zolang dat nodig is. Een snelle draai in dit beleid ligt niet voor de hand, want de inflatie verspreidt zich van energie ook naar andere producten en diensten. Het ondernemers- en consumentenvertrou-wen verzwakt. Europa lijkt het meest kwetsbaar voor de energiecrisis; een recessie in de regio is ons basisscenario. Het Britse begrotingsbeleid leidde tot een vertrouwenscrisis, waarna de Bank of England hard moest ingrijpen om de obligatiemarkt te stabiliseren. Ondertussen heeft China grote vastgoedproblemen, terwijl het strenge Covid-beleid het herstel van de Chinese binnenlandse consumptie beperkt. We verwachten meer bepalende stimule-ringsmaatregelen na het congres van de Communistische Partij van deze maand. In veel andere opkomende landen zijn de inflatie en de monetaire beleidsverkrapping over het hoogste punt heen. Een handelsvertraging blijft echter een risico voor opkomende markten in het algemeen.

De verandering in het beleggingsregime lijkt compleet, want de gehoopte draai in het beleid van centrale banken zal in de komende kwartalen niet plaatsvinden. Dit betekent dat macro-economische en bedrijfsfundamentals een grotere rol zullen spelen voor de financiële markten. We vrezen dat veel slecht nieuws, vooral met betrekking tot de winsten, nog moet komen en nog niet voldoende in de koersen is verwerkt.

Ook de snelle verkrapping van het financiële klimaat zet de waarderingen onder druk. Beleggers zijn nog wel ex-treem voorzichtig, wat eventuele ongunstige ontwikkelingen enigszins zou kunnen opvangen. Wij zijn voorzichtig ten aanzien van de meeste beleggingscategorieën.

Gelet op het voorgaande blijven we gepositioneerd voor een aanhoudend hoge inflatie, meer renteverhogingen, hogere obligatierentes, meer negatieve groeisignalen en toenemende neerwaartse druk op de bedrijfswinsten.

Aandelen Vastrentende waarden
We zijn de maand geëindigd met een onderweging in aandelen. We hebben een onderwogen duratiepositionering (rentegevoeligheid). Hierbij hebben we onderwogen posities in de Amerikaanse en Duitse rente.
Op regioniveau hebben we een voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven Europese aandelen. Voor de risicovollere obligaties zijn we neutraal. Binnen deze categorie hebben we geen voorkeuren.
Op sectorniveau hebben we geen voorkeuren uitgedrukt (via derivaten). Voor obligaties van opkomende markten zijn we neutraal.

Maandupdate NN Dynamic Mix Vastberadenheid centrale banken maakt beleggers nerveus_Graph.jpg

Fondsbeschrijving

De Dynamic Mix-fondsen beleggen vooral in gespreide portefeuilles van internationale aandelen- en vastrentende fondsen (fondsen die beleggen in aandelen of vastrentende instrumenten) en in vastrentende instrumenten. De fondsen zijn er in vijf verschillende beleggingsprofielen, van zeer defensief (strategische verdeling van 90% vast-rentende waarden en 10% aandelen) tot zeer offensief (strategische verdeling van 10% vastrentende waarden en 90% aandelen). De fondsen hebben tot doel beter te presteren dan de samengestelde vergelijkingsmaatstaf, die bestaat uit de Bloomberg Barclays Euro Aggregate-index voor de strategische allocatie aan vastrentende waarden en de MSCI All Country World Net-index voor de strategische allocatie aan aandelen. De fondsen proberen deze doelstelling vooral te bereiken door beslissingen te nemen over de verhouding tussen beleggingscategorieën en de selectie van individuele beleggingen. Voor meer informatie over de Dynamic Mix-fondsen (zoals het beleggingsbe-leid en de risico's verbonden aan dit product) verwijzen we u naar de fondsdetailpagina: NN Dynamic Mix I, NN Dynamic Mix II, NN Dynamic Mix III, NN Dynamic Mix IV en NN Dynamic Mix V.

Disclaimer
Deze publicitaire mededeling is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst noch beleggingsresearch. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukke-lijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informa-tie in deze publicitaire mededeling kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Part-ners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap binnen haar eigendomsstructuur, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicitaire mededeling is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toe-stemming van NN Investment Partners B.V. NN Investment Partners B.V. is de beheerder van de in Nederland geves-tigde NN Investment Partners fondsen en in die hoedanigheid in het bezit van vergunningen van de Autoriteit Fi-nanciële Markten (AFM) op grond van de Wet op het Financieel Toezicht. Het fonds is geregistreerd bij de AFM. Het prospectus, het supplement en de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) (indien van toepassing), informatie over duurzaamheidsaspecten van het fonds (zoals de SFDR-classificatie), en andere wettelijke verplichte documenten inzake het fonds (met daarin informatie over het fonds, de kosten en de risico’s) zijn beschikbaar op www.nnip.com (sectie Documenten) in de relevante talen van de landen waar het fonds is geregistreerd danwel genotificeerd voor marketing-doeleinden. NN Investment Partners B.V. kan beslissen de regelingen voor de verhandeling van zijn fond-sen stop te zetten overeenkomstig artikel 93 bis van Richtlijn 2009/65/EG en artikel 32 bis van Richtlijn 2011/61/EU zoals geïmplementeerd in artikelen 2:121ca en 2:124.0a Wft. Informatie over rechten van beleggers en informatie over de mechanismen voor collectief verhaal zijn beschikbaar op www.nnip.com (sectie Beleid). Beleggen brengt risico’s met zich mee. Loop geen onnodig risico: raadpleeg het prospectus, het supplement en de EBI voordat u belegt. Bij de beslissing om te beleggen in een fonds moet rekening gehouden worden met alle kenmerken en doelstellingen van het fonds, zoals beschreven in het prospectus. De gepromote belegging heeft betrekking op de aankoop van rechten van deelneming of aandelen in het fonds, en niet op de aankoop van activa waarin het fonds belegt. De waarde van uw belegging kan fluctueren. Rendementen kunnen toe- of afnemen door valuta- en wissel-koersschommelingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicitai-re mededeling is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Beveiliging  |  Privacy statement  |  Juridische informatie  |  Contact